25/5/17

Το δείπνο – The dinner

Ένα θρίλερ αγωνίας, με νεύρο, ένταση και σύνθετη κριτική, τόσο των οικογενειακών σχέσεων, όσο και της κοινωνίας γενικότερα. 
Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Χέρμαν Κόχ, η ταινία του Όρεν Μόβερμαν είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, βασισμένο στην έντονη αντιπαράθεση των δύο αδελφών, όχι μόνον από τη διαφορετική τους ψυχοσύνθεση, ο ένας καταξιωμένος πολιτικός με μεγάλη αυτοπεποίθηση, ο άλλος ιστορικός που θεωρεί τον εαυτό του αδικημένο, αλλά και από το γεγονός ότι πρέπει να καλύψουν τα παιδιά τους αναζητώντας ευθύνες όχι από τη δική τους πλευρά ο καθένας.

Αρκετά καλοί στους ρόλους οι Ρίτσαρν Γκιρ και Στιβ Κούγκαν, που πλαισιώνονται αντάξια από τις Λόρα Λίνεϊ και Ρεμπέκα Χολ, ενώ ο σκηνοθέτης Όρεν Όβερμαν έχει χτίσει σωστά, τόσο το πλαίσιο που διαδραματίζεται η υπόθεση (κυρίως το εστιατόριο, με τα υπέροχα πιάτα που περιγράφονται στην εντέλεια), όσο και το περιβάλλον στο οποίο έχουν κινηθεί τα παιδιά τους, το οποίο ο θεατής παρακολουθεί μέσα από flashbacks, που ενίοτε κουράζουν το θεατή.
«Το δείπνο» (που κυκλοφορεί στη χώρα μας από τις εκδόσεις Μεταίχμιο) το είχαμε δει με τίτλο «Τα δικά μας παιδιά» τον Απρίλιο του 2015, σε σκηνοθεσία Ιβάνο Ντε Ματέο, με τους Αλεσάντρο Γκάσμαν, Τζιοβάνα Μετζοτζιόρνο Λουίτζι Λο Κάσκιο και Μπάρμπορα Μπομπούλοβα. Ταινία,  η οποία είχε τιμηθεί με το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας από τα Europa Cinemas (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 25/5/17
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Όρεν Όβερμαν 
Παίζουν: Ρίτσαρν Γκιρ, Λόρα Λίνεϊ, Στιβ Κούγκαν και Ρεμπέκα Χολ.
Σύνοψη: Όταν ο Σταν προσκαλεί το μικρότερο αδελφό του Πολ και τη σύζυγό του Κλερ να δειπνήσουν μαζί με τη σύζυγό του Κέιτλιν σ’ ένα από τα πιο μοδάτα  εστιατόρια της πόλης. Ο Πολ που έχει σταματήσει να εργάζεται ως καθηγητής ιστορίας, εξαιτίας μίας νευρικής κατάρρευσης και ζει με επιδόματα, ζηλεύει τον Σταν από παιδί, πιστεύοντας ότι είχε μεγαλύτερο μερίδιο προσοχής από τους γονείς τους απ’ ότι εκείνος. Την ίδια στιγμή, ο Σταν διεκδικεί θέση Κυβερνήτη, και βρίσκεται στη μέση μίας επιτυχημένης πολιτικής εκστρατείας. Κανείς τους δεν μπορεί να φανταστεί το πόσο άβολη για όλους θα εξελιχτεί η νύχτα, αφού ο πραγματικός λόγος της συνάντησης, δεν είναι κοινωνικός, αλλά μια εγκληματική πράξη που διέπραξαν τα δύο παιδιά τους. Και το θέμα είναι πώς θα τη διαχειριστούν και πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν όλοι προκειμένου να προστατέψουν εκείνους που αγαπούν.
Διανομή: Tanweer