4/5/17

Ένας δράκος έρχεται – A dragon arrives

Στην πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του, ο Μάνι Χαγκίγκι επικεντρώνεται στην προεπαναστατική Ιρανική κοινωνία, αλλά και στο καθεστώς φόβου και καταπίεσης που είχε εγκαθιδρύσει ο Σάχης, με τη βοήθεια της μυστικής αστυνομίας Σαβάκ.
Ουσιαστικά πρόκειται για μια αλληγορία και είναι ένας τρόπος να μιλήσει ο σκηνοθέτης για την ιρανική ιστορία. 

Η ταινία είναι αποτέλεσμα διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών, όπως άλλωστε είχε πει και ο ίδιος σε μια συνέντευξή του στο Euronews: «Συνδυάζει διαφορετικά είδη. Υπάρχει λίγο Φίλιπ Μάρλοου, λίγο Ιούλιος Βερν, υπάρχει ο Τεντέν, υπάρχει το γουέστερν και το φιλμ νουάρ. Όλα αυτά έχουν αναμιχθεί. Είναι ένα είδος πειράματος για να δούμε τι συμβαίνει, όταν κάνεις όλη αυτή τη μίξη και έχεις αναφορές σε όλα αυτά τα είδη».
Έχει να κάνει με την ιδέα της αναζήτησης κάποιου πράγματος, το οποίο δεν είναι εκεί, αλλά περιμένεις να εμφανιστεί. Ισορροπεί δε ανάμεσα στην αλήθεια, στη μυθοπλασία και στο τι συνέβη στο παρελθόν. Ο σκηνοθέτης εξηγεί: «Θυμάμαι γεγονότα που συνέβησαν πριν την Επανάσταση. Δεν είμαι πολύ μεγάλος, αλλά ως μεσήλικας, όταν έχεις ζήσει τόσο πολύ, μπορείς να διακρίνεις ότι γεγονότα ή ιδέες που θεωρούσες αληθινά ή σημαντικά, επειδή έχεις ζήσει πολύ, μπορείς πλέον να κατανοήσεις ότι δεν ήταν τόσο σημαντικά ή αληθινά, όπως πίστευες. Έτσι καταλήγεις να κάνεις μια τέτοια ταινία».
Εκτός από την εντυπωσιακή φωτογραφία, ο Μάνι Χαγκίγκι χρησιμοποιεί για soundtrack τη σκληρή μουσική του Κριστόφ Ρεζάι ενός μπαρόκ τραγουδιστή, την οποία συνδυάζει με ήχους από φωνές ζώων, δημιουργώντας έτσι μια φανταστική ατμόσφαιρα, που αιφνιδιάζει το θεατή και ενίοτε τον τρομάζει (Κριτική μου για το myfilm.gr) 
INFO
Προβάλλεται από 4/5/17
Είδος: Περιπέτεια / Μυστηρίου
Σκηνοθεσία: Μάνι Χαγκίγκι
Παίζουν: Χομαγιούν Γκανιζαντέχ, Αμίρ Τζαντίντι, Εχσάν Γκονταρζί, Ναντέρ Φαλάχ, Αλί Μπαγκερί
Σύνοψη: Ένας ντετέκτιβ ανακρίνεται από την αστυνομία για μια υπόθεση που είχε αναλάβει 50 χρόνια πριν. Στις 23 Ιανουαρίου 1965, μία μέρα μετά τη δολοφονία του Ιρανού πρωθυπουργού, ένας πολιτικός κρατούμενος βρέθηκε κρεμασμένος μέσα σ’ ένα μισοχτισμένο πλοίο, δίπλα σ’ ένα νεκροταφείο στη μέση ενός έρημου νησιού. Ο θρύλος έλεγε πως κάθε φορά που θαβόταν κάποιος στο νεκροταφείο γινόταν σεισμός, κι έτσι ο ντετέκτιβ έπιασε δουλειά έχοντας στο πλευρό του έναν μηχανικό ήχου κι έναν γεωλόγο. Τι έχει απομείνει από εκείνη την έρευνα όταν ο φάκελος ξανανοίγει; Οι αναμνήσεις σαρώνουν το παρόν με την ορμή μιας πορτοκαλί Σεβρολέ που διασχίζει την έρημο.
Διανομή: AMA Films