4/5/17

Όταν τελειώσει ο έρωτας - L'économie du couple - After love

Όταν τελειώσει ο έρωτας, τα οικονομικά του ζευγαριού, μετά τον έρωτα. Ο ελληνικός τίτλος της ταινίας, μαζί με τους δύο ξένους που τον συνοδεύουν, αναδεικνύουν τον άξονα γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η υπόθεσή της. Και όπως λέει η ελληνική παροιμία, όταν σπάσει το γυαλί… τίποτα δεν επανορθώνεται.
Τι εξέλιξη μπορεί να υπάρξει όταν δύο άνθρωποι που έχουν δημιουργήσει μια υπέροχη οικογένεια με δύο πανέξυπνα κορίτσια (που τα υποδύονται οι πραγματικές αδελφές, Jade και Margaux Soentjens), φτάνουν στο σημείο να υπολογίζουν με ψυχρούς αριθμούς, ποια ήταν η προσφορά του καθενός στη δημιουργία του σπιτικού τους; Τι θα πουν γι’ αυτούς τα παιδιά, όταν τους βλέπουν να μετρούν με το χρονόμετρο τις ώρες που πρέπει να βρίσκονται μαζί τους; Δράμα. Και όπως εξελίσσεται η ταινία: φτηνό μελόδραμα με προβλέψιμο τέλος, κυρίως λόγω του αδιέξοδου που υπάρχει στο δραματουργικά αδύναμο και παλαιάς κοπής σενάριο.  
Οι άψογες ερμηνείες των δίδυμων κοριτσιών συμβάλλουν στο ρεαλισμό της ταινίας. «Παίζουν τους  εαυτούς τους» θα λέγαμε, υπακούοντας φυσικά τις οδηγίες του σκηνοθέτη, ο οποίος παραδέχεται ότι πολλές φορές άφησε την τετράδα να αυτοσχεδιάζει. Και αυτό είναι ίσως και το γεγονός που σώζει την κατάσταση, καλύπτοντας και τον αργό σκηνοθετικό ρυθμό που πρεσάρει το θεατή.
Μην τα πολυλογούμε: τα κορίτσια είναι άψογα και μόνο γι’ αυτά αξίζει να δει κάποιος την ταινία (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 4/5/17
Είδος: Κοινωνική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Γιοακίμ Λαφός
Παίζουν: Μπερενίς Μπεζό, Σεντρίκ Καν, Μαρτ Κέλερ, Τζαντ και Μαργκό Σέντγεν
Σύνοψη: Μετά από 15 χρόνια συμβίωσης, η Μαρί και ο Μπορίς αποφασίζουν να πάρουν διαζύγιο. Η Μαρί είχε αγοράσει το σπίτι στο οποίο ζουν με τις δύο κόρες τους, αλλά ο Μπορίς υπήρξε εκείνος που το είχε ανακαινίσει πλήρως. Καθώς δεν έχει δουλειά και δεν μπορεί να νοικιάσει κάποιο άλλο σπίτι για να ζήσει, πρέπει να συνεχίσουν να συγκατοικούν. Ακόμα και όταν όλα έχουν ειπωθεί, κανένας δεν είναι πρόθυμος να κάνει πίσω.
Διανομή: Feelgood Entertainment