4/5/17

Το δίχτυ – The net

Η ιδεοληψία καταστρέφει. Αυτό θα μπορούσαμε να πούμε επιγραμματικά ότι είναι το μήνυμα της νέας ταινίας του Κιμ Κι Ντουκ, του οποίου είχα να δω ταινία από το Pieta, που είχε κερδίσει το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ της Βενετίας (2012), ενώ και το «Άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας και πάλι άνοιξη» (2003) με είχε συναρπάσει.

Ο αριστοτέχνης σκηνοθέτης, μέσα από την περιπέτεια ενός φτωχού και φιλήσυχου ψαρά, κάνει ένα εύστοχο σχόλιο, πάνω στον ιδεολογικό φανατισμό, το διχασμό και τη στενοκεφαλιά ορισμένων που νομίζουν ότι όλα ερμηνεύονται μόνο με τη λογική «μαύρο ή άσπρο» και -κατ’ επέκταση- «ή δικός μας ή δικός τους». Γι’ αυτόν, όλα τα καθεστώτα είτε θεωρούνται ελεύθερα, είτε αυταρχικά, έχουν την καλύτερη εικόνα για τον εαυτό τους και οι επικεφαλής τους βρίσκουν πάντοτε κάποια δικαιολογία για να μη χάσουν τις καρέκλες τους, εφευρίσκουν εχθρούς, ενώ η διαφθορά καλά κρατεί στους κόλπους των.
Ο Κιμ Κι Ντουκ με αυτή την έντονα πολιτική, σεναριακά αποστασιοποιημένη και αριστοτεχνικά σκηνοθετημένη ταινία, για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, μας λέει, επίσης, ότι οι άνθρωποι κολλάνε στην πολιτική ιδεολογία των τόπων που γεννιούνται. Ενώ μέσα από την περιπέτεια του ψαρά, μας δείχνει με ποιο τρόπο η ανθρωπιά θυσιάζεται λόγω της διαιρεμένης κορεάτικης χερσονήσου και ότι η διαίρεση αυτή προκαλεί μεγάλη θλίψη στους κατοίκους και των δύο χωρών, ανεξάρτητα από τη θέληση του καθενός (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 4/5/17
Είδος: Κοινωνική / Δράμα 
Σκηνοθεσία: Κιμ Κι Ντουκ
Παίζουν: Ράιο Σέουνγκ Μπουμ, Λι Γουόν Γκουν, Κιμ Γιουνγκ Μιν, Τσόι Γκούι Χουά 
Σύνοψη: Ένας φτωχός ψαράς από τη Βόρεια Κορέα ξεκινά όπως κάθε πρωί για ψάρεμα. Το δίχτυ του πιάνεται στη μηχανή και η βάρκα του παρασύρεται στα ύδατα της Νότιας Κορέας. Το πόσο επικίνδυνο μπορεί να είναι αυτό το ατυχές γεγονός στην κορεατική χερσόνησο, θα φανεί αμέσως μετά, όταν στην ελεύθερη πλευρά, στη Νότια Κορέα, καλοθελητές αξιωματικοί κάνουν τα πάντα για να τον χρίσουν κατάσκοπο του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας. Ανακρίσεις και βασανιστήρια θα κάνουν τον αγράμματο ψαρά να αναζητά το νόημα στον πολιτισμό και την ελευθερία, που διατείνονται και οι δύο πλευρές ότι κυριαρχούν στη χώρα τους.
Διανομή: Danaos Films