4/5/17

Στην κορυφή του κόσμου - Tout en haut du monde - Long way north

Με απλές γραμμές σκίτσου και χρώματα παλ, αυτό το λιτό κινούμενο σχέδιο του Ρεμί Σαγιέ έρχεται να αποδείξει ότι και χωρίς την ψηφιακή τεχνολογία, μπορούν να δημιουργηθούν μικρά διαμάντια, μέσα από τα οποία και για το κοινό προς το οποίο απευθύνονται, είναι δυνατόν να «περάσουν» σημαντικά μηνύματα.

Στην προκειμένη περίπτωση, και μέσα από την ιστορία της παθιασμένης για εξερεύνηση νεαρής κοπέλας, ο σκηνοθέτης ρίχνει το βάρος στην ανάγκη του ανθρώπου να υπερβεί τη θνητή του φύση και να κυνηγήσει το άγνωστο ενώ, παράλληλα, τονίζει τη δύναμη της γυναικείας φύσης ακόμα και σε μια εποχή, που οι γυναίκες θεωρούντο αδύναμες για περιπέτειες, όπως αυτή στο Βόρειο Πόλο.
Γραμμική αφήγηση, έλλειψη στομφώδους ύφους, απουσία περιττών θορύβων και ήχων και ελάχιστη μουσική συμβάλλουν στην επιτυχία αυτού του κλασσικού, συμβολικού animation που παρακολουθείται εύκολα από τους μικρούς φίλους του είδους, όσο και από τους μεγάλους (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 4/5/17
Είδος: Κινούμενο σχέδιο
Σκηνοθεσία: Ρεμί Σαγιέ
Σύνοψη: Η Σάσα, μία νεαρή αριστοκράτισσα που μεγαλώνει στη Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα, ονειρεύεται το Μεγάλο Βορρά και αγωνιά για την τύχη του παππού της, του Ολουκίν, ένας διάσημος επιστήμονας και εξερευνητής της Αρκτικής, που ακόμα όμως δεν έχει επιστρέψει από την τελευταία εκστρατεία του για την κατάκτηση του Βόρειου Πόλου. Ο Ολουκίν έχει περάσει το πάθος του για εξερεύνηση και στη μικρή Σάσα, αλλά οι γονείς της, οι οποίοι έχουν ήδη δρομολογήσει το γάμο της κόρης τους, δεν το εγκρίνουν. Έτσι, η Σάσα επαναστατεί και πάει ενάντια στο πεπρωμένο που της έχουν ορίσει, φεύγει από το σπίτι και αποφασίζει να πάει να βρει τον παππού της στο μακρύ δρόμο για το Βορρά. 
(Βραβείο Κοινού, Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Annecy - Μεγάλο Βραβείο, Tokyo Anime Award Festival - Βραβείο Κοινού, COLCOA Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου - Επίσημη Συμμετοχή Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Τορόντο)
Διανομή: Weird Wave