1/6/17

Ο δαιμονισμένος άγγελος - Angel heart

Βασισμένη στο βιβλίο «Falling Angel» του Γουίλιαμ Χιόρτσμπεργκ, η ταινία διαθέτει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα μυστηρίου που σφίγγεται σταδιακά γύρω από έναν υπέροχο Μίκι Ρουρκ, ο οποίος υποδύεται αλληγορικά έναν «άγγελο», που βυθίζεται αργά σε μια κόλαση αποτρόπαιων εγκλημάτων και δεισιδαιμονιών, που κυριαρχούν στη Νέα Ορλεάνη. Εκεί τον έχει στείλει, ο Λούσιφερ (Lou Shifer στην ταινία) Ρόμπερτ Ντε Νίρο, που κάνει μια σύντομη αλλά καθοριστική εμφάνιση στην ταινία.
Ο Άλαν Πάρκερ έχει δημιουργήσει μια ταινία με όλα τα χαρακτηριστικά του νουάρ (who done it, ντετέκτιβ που αναλαμβάνει την έρευνα ύστερα από εντολή μυστηριώδους άντρα, μοιραία γυναίκα), αλλά και μεταφυσικού τρόμου. Συνδυασμός που καθηλώνει και «ταράζει» τον ανυποψίαστο θεατή. Τουλάχιστον αυτό συνέβη με τα μέτρα της εποχής που προβλήθηκε η ταινία το 1987, διότι έκτοτε έχει πέσει πολύ νερό στο αυλάκι του τρόμου και της φρίκης. Δεν παύει όμως να παραμένει κλασική στο είδος, που η ίδια δημιούργησε.
Σκηνοθεσία, φωτογραφία, μουσική και ερμηνείες καθηλώνουν στην κυριολεξία. Από τις ταινίες που πρέπει να έχει δει κάποιος, αν θέλει να λέγεται κινηματογραφόφιλος. (Κριτική μου στο myfilm.gr) 
INFO
Προβάλλεται από 1/6/17
Είδος: Θρίλερ μυστηρίου
Σκηνοθεσία:  Άλαν Πάρκερ
Παίζουν: Μίκι Ρούρκ, Λίζα Μπονέτ και Ρόμπερτ Ντε Νίρο
Σύνοψη: Ο ντετέκτιβ Χάρι Έιντζελ έχει προσληφθεί από τον μυστηριώδη κύριο Λου Σάιφερ για να βρει τα ίχνη ενός εξαφανισμένου νεαρού, του Τζόνι Φάβοριτ. Οι έρευνες, οδηγούν τον Έιντζελ σε μια σκοτεινή και γεμάτη δεισιδαιμονία Νέα Ορλεάνη όπου βρίσκεται μπλεγμένος σε μια σειρά αποτρόπαιων εγκλημάτων. Ο σκληρός Έιντζελ δεν πτοείται με τίποτε και προχωράει αποφασισμένος να ανακαλύψει επιτέλους τον εξαφανισμένο από προσώπου γης Τζόνι. Κι όσο νιώθει να τον πλησιάζει, τόσο αισθάνεται ένα παγωμένο ρίγος να παραλύει την ψυχή του...
Διανομή: Biblioteque Open