Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Ο γιατρός έχει τρεχάματα - Lasciati andare

Αν δεν ήταν ο Τόνι Σερβίλο, δεν ξέρω αν θα είχα γελάσει τόσο σ’ αυτή την ταινία, της οποίας η ιστορία είναι χιλιοειπωμένη: ηλικιωμένος, μοναχικός, ιδιόρρυθμος και εσωστρεφής, για κάποιο λόγο γνωρίζεται με κατά πολύ νεώτερή του κοπέλα και από τη σχέση τους, βγαίνουν άγνωστες πτυχές του χαρακτήρα του, ενώ καμιά φορά φτάνει μέχρι το σημείο να την ερωτευτεί.

Εδώ, έχουμε έναν ψυχαναλυτή, διαζευγμένο και ταυτόχρονα τσιγκούνη, ο οποίος για να αντιμετωπίσει καρδιακό πρόβλημα, μπαίνει σε πρόγραμμα γυμναστικής με προσωπική γυμνάστρια, τελείως διαφορετικού –όπως είναι επόμενο- χαρακτήρα και όλα ανατρέπονται στη ζωή του. Τα αντιμετωπίζει όμως με στωικότητα και ψυχραιμία.
Η κωμωδία καταστάσεων, έχει τις υπερβολές της, αλλά όλα γίνονται ανεκτά μπροστά στην ερμηνεία του Τόνι Σερβίλο, που είναι εξαιρετικός όπως πάντα, ακόμα και σ’ αυτή την ταινία που «τσαλακώνει» την περσόνα που έχουμε συνηθίσει (Εξομολογήσεις, Η Τέλεια Ομορφιά, Il Divo, Ζήτω η Ελευθερία). Εδώ, το σενάριο τον θέλει υπερβολικό και ακραίο, αλλά του πάει. Η εμφάνισή του εκπέμπει μια αξιοπρέπεια, ίσως και γι’ αυτό προκαλούν γέλιο όσα του συμβαίνουν.
Το άλλο ατού της ταινίας είναι ότι μέσα σε όλες τις υπερβολές της, έχει την Βερόνικα Ετσέγκι, που υποδύεται την προσωπική του γυμνάστρια, η οποία του ταιριάζει ως παρτενέρ. Ενώ πολύ καλή είναι και η Κάρλα Σινιόρις, ως πρώην γυναίκα του.
Ταινία ευχάριστη, για ξενοιασιά και πολλά χαμόγελα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 15/6/17
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Φραντσέσκο Αμάτο
Παίζουν: Τόνι Σερβίλο, Κάρλα Σινιόρις, Βερόνικα Ετσέγκι
Σύνοψη: Ένας επιστήμονας, ψυχίατρος, χωρισμένος εδώ και λίγο καιρό από τη σύζυγό του Τζιοβάνα ( Όχι νομικά, γιατί τα διαζύγια κοστίζουν). Μένει μόνος σε ένα διαμέρισμα που χρησιμοποιεί και ως ιατρείο για τις συνεδρίες με τους ασθενείς του (Για την ακρίβεια μισό διαμέρισμα, αφού έχει χωρίσει απλώς το σπίτι που έμενε με τη γυναίκα του στα δύο, καθώς και οι μετακομίσεις κοστίζουν). Ένα βράδυ η καρδιά του Ελία τού στέλνει προειδοποιητικό μήνυμα και ο γιατρός συνιστά γυμναστική. Ο Ελία παρότι σιχαίνεται την άσκηση, αποφασίζει να μπει σε πρόγραμμα. Τότε είναι που μπαίνει στη ζωή του η Κλαούντια, μια personal trainer με κέφι, παρορμητισμό και γοητευτική ελαφρότητα, που θα βαλθεί να του κάνει σωστά γυμνάσια. Εκείνος βάζει το «νους υγιής» κι εκείνη το «εν σώματι υγιεί» και μαζί αρχίζουν να τρέχουν στις περιπέτειες της ζωής και των σχέσεων. Ένα τρέξιμο που θα τους ενώσει με μία απρόσμενη μα τόσο τρυφερή φιλία.
Διανομή: Danaos Films