22/6/17

Απέραντο γαλάζιο – Le grand bleu

Δραματοποίηση μιας πραγματικής ιστορίας από τον Λικ Μπεσόν, ο οποίος κινηματογραφεί έχοντας στο νου του ότι κάνει ντοκιμαντέρ. Οι υποβρύχιες σκηνές που έχουν γυριστεί μάλιστα στο γαλάζιο του Αιγαίου είναι συγκλονιστικές και η φωτογραφία της ταινίας ανυπέρβλητη (μεγάλο μέρος της ταινίας γυρίστηκε στην Αμοργό, στο χωριό της Αγίας Άννας και το μοναστήρι της Παναγίας Χοζιοβιότισσας). 

Η ταινία αναδείχθηκε σε μία από τις πλέον επιτυχημένες του γαλλικού κινηματογράφου και σημείο αναφοράς. Υπήρξε υποψήφια για αρκετά βραβεία Σεζάρ (όπως Καλύτερου Α' ανδρικού ρόλου), και κέρδισε το βραβείο Σεζάρ Καλύτερης Μουσικής για Ταινία (ο Ερίκ Σερά έκανε την μουσική σύνθεση) και καλύτερου ήχου το 1989. Κέρδισε επίσης το βραβείο της γαλλικής Εθνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου το ίδιο έτος, ενώ προβλήθηκε εκτός συναγωνισμού στο φεστιβάλ κινηματογράφου των Κανών το 1988
INFO
Προβάλλεται από 22/6/17
Είδος: Δράμα / Περιπέτεια (1988)
Σκηνοθεσία: Λικ Μπεσόν
Παίζουν: Ροζάνα Αρκέτ, Ζαν Μαρκ Μπαρ, Ζαν Ρενό, Πολ Σενάρ, Σέρτζιο Καστελίτο, Αντρέας Βουτσινάς
Σύνοψη: Δραματοποιημένη διασκευή της πραγματικής ιστορίας δυο φίλων δυτών οι οποίοι ήταν πρωταθλητές της ελεύθερης κατάδυσης στον 20ό αιώνα: του Ζακ Μαγιόλ και του Έντζο Μαϊόρκα, και την επινοημένη για τις ανάγκες της ταινίας σχέση του Μαγιόλ με την φίλη του Μαϊόρκα, την Τζοάνα Μπέικερ.
Η ταινία ξεκινά με την παιδική τους ηλικία στο νησί της Αμοργού στην Ελλάδα του 1960, και ολοκληρώνεται με τον θάνατο τους στην θάλασσα της Ταορμίνα στην Σικελία κατά την διάρκεια διαγωνισμού κατάδυσης. 
Διανομή: Neo Films