15/6/17

Όλα όσα αγαπήσαμε – Mal des pierres

Ένας λευκός γάμος μεταξύ μιας κοπέλας που ψάχνει να βρει την αληθινή αγάπη ακόμα και παντρεμένη και ενός άντρα που την αγαπάει χωρίς ανταπόκριση. Πάνω σε αυτόν –αρχικά- τον καμβά ο σκηνοθέτης κτίζει μια ταινία χαρακτήρων και κατορθώνει να κρατά το ενδιαφέρον του θεατή μέχρι το απροσδόκητο φινάλε.

Φυσικά, όλη η ταινία στηρίζεται πάνω στην ερμηνεία της Μαριόν Κοτιγιάρ, η οποία υποδύεται την ανεξάρτητη, ατίθαση και ανυπότακτη Γκαμπριέλ, η οποία μας δίνει να καταλάβουμε ότι το ανυπότακτο του χαρακτήρα της, δεν είναι απλά ένα στοιχείο της προσωπικότητάς της, που αναζητά χώρο για να εκφραστεί, αλλά μια παθολογική κατάσταση, που μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Αυτό γίνεται φανερό από την επίθεση που δέχεται ο δάσκαλός της, στην αρχή της ταινίας, επειδή αρνείται να δεχθεί τον ανομολόγητο έρωτα της Γκαμπριέλ.
Ωστόσο, ο απρόβλεπτος χαρακτήρας της, δεν πτοεί τον Χοσέ, ο οποίος την παντρεύεται μετά από προτροπή της μητέρας της. Ένας γάμος, που δεν φαίνεται να έχει μέλλον, αν ληφθεί υπόψη η δήλωση της Γκαμπριέλ «δεν πρόκειται να σε αγαπήσω ποτέ» και η απάντηση του Χοσέ «μα ούτε κι εγώ σ’ αγαπώ».
Από εκεί και ύστερα, ο σκηνοθέτης χειρίζεται έξυπνα το suspense που προκύπτει από το καλογραμμένο σενάριο και εκμεταλλεύεται θαυμάσια τους χώρους του ορεινού τοπίου και του υδροθεραπευτήριου στο οποίο νοσηλεύεται η Γκαμπριέλ, για να χτίσει μια ατμόσφαιρα μυστηρίου και περίπλοκων συναισθημάτων.
Αρκετά καλή η ταινία, βλέπεται κυρίως χάρη στις ερμηνείες με πρώτη και καλύτερη αυτήν της Μαριόν Κοτιγιάρ, αλλά και λόγω του σεναρίου που στο τέλος δεν απογοητεύει το θεατή. (Κριτική μου στο myfilm.gr) 
INFO
Προβάλλεται από 15/6/17
Είδος: Δράμα / Αισθηματική
Σκηνοθεσία: Νικόλ Γκαρσία
Παίζουν: Μαριόν Κοτιγιάρ, Λουίς Γκαρέλ, Άλεξ Μπρέντεμουλ, Μπριγκίτε Ρουάν, Βικτουάρ Ντιμπουά, Αλουίζ Σοβάζ
Σύνοψη: Η Gabrielle κατάγεται από ένα μικρό χωριό στην Νότια Γαλλία, σε μία εποχή που το όνειρο της για αληθινή αγάπη λογαριάζεται από σκανδαλώδες έως και παρανοϊκό. Ενάντια στην θέληση της, οι γονείς της, την παντρεύουν με τον José, έναν έντιμο και στοργικό, Ισπανό αγρότη. Όταν την στέλνουν στις Άλπεις για να θεραπευτεί από τις πέτρες που εμφάνισε στα νεφρά, γνωρίζει τον γοητευτικό André, έναν τραυματία βετεράνο του πολέμου της Ινδοκίνας, που αναζωπυρώνει το πάθος που έκρυβε μέσα της. Με αυτόν τον καινούριο έρωτα η Gabrielle λαχταράει να το σκάσει από τον γάμο της που την κρατάει φυλακισμένη. Αυτή την φορά είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει το όνειρο της.
Διανομή: Spentzos Film