15/6/17

Η μούμια - The mummy

Θεαματική υπερπαραγωγή, ενός θρυλικού κινηματογραφικού μύθου, με πρωταγωνιστές από τους οποίους περιμέναμε κάτι περισσότερο από όσα ήδη γνωρίζουμε. Μια ταινία που τα έχει όλα και ξεκινάει από τρομοκράτες που καταστρέφουν αρχαία μνημεία στην έρημο (αν σας θυμίζει κάτι αυτό) και τελειώνει με την ατάκα, ότι «μόνον ένα τέρας μπορεί να καταστρέψει ένα άλλο τέρας» (δηλαδή, ό,τι και να γίνει εμείς δεν γλιτώνουμε με τίποτα).

Είχε δίκιο ένας φίλος που είπε ότι «στις περιπέτειες με τον Μπρένταν Φρέιζερ ξέρουμε ότι οι κεντρικοί ήρωες δεν παίρνουν στα σοβαρά τους εαυτούς τους», διότι εδώ η ιστορία ξεκινάει με (αληθοφανείς) τρομοκράτες και εξελίσσεται με ήρωες βγαλμένους από… παντού, που μάχονται υπερασπιζόμενοι είτε το «καλό», είτε το «κακό», με θεωρίες αλληγορικές μεν ως προς το περιεχόμενο, αλλά κοινότοπες (με τα τόσα που έχουμε δει), ώστε πλέον δεν μπορείς να τις παρακολουθήσεις παρά μόνον με κρυφό χαμόγελο (για να μη σε παρεξηγήσουν κιόλας). 
Έτσι, η -ομολογουμένως- θεαματική αυτή περιπέτεια με την έντονη δράση, ξεκινά από τις μούμιες της Αιγύπτου, φτάνει στο Λονδίνο με τα ζόμπι και μέσα σε όλα, διαθέτει και έναν κακό επιστήμονα Δρ Τζέκιλ, που έχει κωδικό εισόδου στα εργαστήριά του, το «Μίστερ Χάιντ», τον οποίο υποδύεται ο Ράσελ Κρόου. Απέναντί του, ο υπερδραστήριος Τομ Κρουζ μαζί με την κούκλα Άναμπελ Γουάλις, ενώ ως μούμια καραδοκεί (και εδώ έχουμε πρωτοτυπία: για πρώτη φορά είναι γυναίκα) η όμορφη Σοφία Μπουτέλα. Ταινία για καλοκαιρινό χαβαλέ, με λίγα λόγια. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 15/6/17
Είδος: Φαντασίας / Περιπέτεια δράσης
Σκηνοθεσία: Άλεξ Κούρτσμαν
Παίζουν: Τομ Κρουζ, Σοφία Μπουτέλα, Ράσελ Κρόου, Άναμπελ Γουάλις, Τζέικ Τζόνσον
Σύνοψη: Η θαμμένη, εδώ και 5000 χρόνια, κάπου βαθιά στην έρημο, Αιγύπτια βασίλισσα Άμανετ «ζωντανεύει» και αναζητά τρόπους να κυριαρχήσει στο σύγχρονο κόσμο, σκορπίζοντας γύρω της τον τρόμο. Σε έναν ιδιότυπο κόσμο θεών και τεράτων, η διαφορά μεταξύ καλού και κακού γίνεται, πολλές φορές, ιδιαίτερα δυσδιάκριτη και οι θυσίες μοιάζουν μονόδρομος.
Διανομή: U.I.P.