1/6/17

Ήρεμο πάθος – A quiet passion

Η ιστορία της Έμιλι Ελίζαμπεθ Ντίκινσον (1830 - 1886), μιας Αμερικανίδας ποιήτριας, όχι και τόσο διάσημης όσο ήταν εν ζωή, αλλά που σήμερα θεωρείται, μαζί με τον Ουώλτ Ουίτμαν, μια από τις πιο αναγνωρισμένες του 19ου αιώνα, δοσμένη με λυρισμό και ποίηση από τον Τέρενς Ντέιβις.

Στο ρόλο της, με καταπληκτική ομοιότητα από τις φωτογραφίες (εποχής) της ποιήτριας, η Σύνθια Νίξον αποδίδει με πειστικότητα την ανυπότακτη και πολύ προχωρημένη για την εποχή ιδιοσυγκρασία της Έμιλι, η οποία αν και προερχόταν από μια πουριτανική οικογένεια με προσήλωση στις αρχές του προτεσταντισμού, είχε το θάρρος να εκφράζει τις «ακραίες» απόψεις της με αποτέλεσμα να θεωρείται «αιρετική» και… άκρως επικίνδυνη για τους ευγενείς άντρες της εποχής. Αποτέλεσμα: να κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό της, να εμπνέεται από όλη αυτή την κατάσταση και να δημοσιεύει ποιήματα διατηρώντας την ανωνυμία της, με συνέπεια να πεθάνει άγνωστη και παραμελημένη, η ίδια όμως ικανοποιημένη παρά την καταπίεση που υφίστατο. Τα ποιήματά της, που κυκλοφορούν και στα Ελληνικά, έφερε στη δημοσιότητα μετά το θάνατό της η αδελφή της, γι’ αυτό και αναγνωρίστηκε εκ των υστέρων.
Ο Τέρενς Ντέιβις, έχει γυρίσει μια βιογραφία χαμηλών τόνων με ποιητική φωτογραφία από την περιοχή της Μασαχουσέτης όπου και το Μουσείο της Έμιλι Ντίκινσον και ρομαντισμό (που χαρακτηρίζει και την ποίησή της), στηριγμένος σε ένα σενάριο μεστών διαλόγων και πολλών στίχων της Έμιλι. Οι ερμηνείες είναι αρκετά καλές, όπως και η εμφάνιση του Κιθ Καραντάιν στο στιβαρό ρόλο του πατέρα της ποιήτριας. 
Η ταινία θα ικανοποιήσει το κοινό που λατρεύει την ποίηση και τη λογοτεχνία γενικότερα, αλλά ίσως κουράσει τους αμύητους, λόγω και της μεγάλης διάρκειας (125’). (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 1/6/17
Είδος: Βιογραφία / Δράμα
Σκηνοθεσία: Τέρενς Ντέιβις
Παίζουν: Σίνθια Νίξον, Τζένιφερ Ελ, Ντάνκαν Νταφ, Κιθ Καραντάιν, Τζόντι Μέι, Τζοάνα Μπέικον, Έμα Μπελ
Σύνοψη: Η υπόκωφη, αλλά γεμάτη εσωτερικές εντάσεις ζωή της μεγαλύτερης Αμερικανίδας ποιήτριας, που έζησε απομονωμένη στο δωμάτιό της και φύλαγε το ογκωδέστατο, συναρπαστικό έργο της στα συρτάρια της. Ένας αριστοκράτης του κινηματογράφου τρυπώνει μέσα στο καταφύγιο και στην ψυχή της Έμιλι Ντίκινσον και ακολουθεί τις στιγμές που η «Λευκή Λαίδη» φανέρωσε το ανυπότακτο πνεύμα της, από τα νεανικά της χρόνια μέχρι το θάνατό της, μέσα από λάθος έρωτες και μικρές ή μεγάλες απώλειες.
Διανομή: Neo Films