29/6/17

Η οργή ενός υπομονετικού ανθρώπου – Tarde para la ira

Με φόντο μια ιστορία εκδίκησης, ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Ραούλ Αλεβάρο ανατέμνει την ανθρώπινη φύση, αποκαλύπτει τα τρίσβαθα της ψυχής του ανθρώπου και δημιουργεί μια ταινία αγωνίας και ανατροπών, με δύο μοναδικά πρόσωπα που βρίσκονται μαζί και χώρια: τον ήρεμο, ευγενικό Χοσέ (που υποδύεται ο Αντόνιο ντε λα Τόρε, και τον οποίο είχαμε δει στο «Το μικρό νησί») και τον βίαιο Κούρο (που τον υποδύεται ο Λουίς Καλέχο). 

Ο πρώτος πίσω από την ήρεμη φαινομενικά φυσιογνωμία του έχει συσσωρεύσει την οργή του για τον άδικο χαμό της συντρόφου του και ο δεύτερος, που «πουλάει μούρη» με τη σκληρόφατσά του, διαπιστώνει τι κρύβει μέσα του ο πρώτος και παθαίνει σοκ.
Σωστές ερμηνείες και απόλυτος ρεαλισμός είναι τα βασικά συστατικά της ταινίας, στην οποία το μίσος, η πικρία και η οργή μαζί με ψήγματα ανθρωπιάς εναλλάσσονται και ανατρέπουν κάθε προηγούμενη πρόβλεψη του θεατή, ενώ η αγωνία κορυφώνεται μέχρι το φινάλε.
Εξαιρετική ταινία για ένα πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη, η οποία απόσπασε συνολικά 23 βραβεία, μεταξύ των οποίων τέσσερα από τα σημαντικότερα Βραβεία Γκόγια (Καλύτερης Σκηνοθεσίας / Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου / Καλύτερος Πρωτοεμφανιζόμενος Σκηνοθέτης / Καλύτερος Β' Ανδρικός Ρόλος) καθώς και το Βραβείο Καλύτερου Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Βενετίας 2016, όπου έκανε και την πρεμιέρα της η ταινία. (Κριτική μου στο myfilm.gr) 
INFO
Προβάλλεται από 29/6/17
Είδος: Θρίλερ / Αγωνίας
Σκηνοθεσία: Ραούλ Αλεβάρο
Παίζουν: Αντόνιο ντε λα Τόρε, Λουίς Καλέχο, Ρουθ Ντιάζ
Σύνοψη: Ο Χοσέ είναι ένας μοναχικός και ντροπαλός άνδρας. Ένα πρωινό, πηγαίνει για καφέ στο μπαρ όπου δουλεύει η Άνα. Ο ερχομός του στη ζωή της, δίνει κουράγιο στην Άνα, αφού πέρασε οχτώ χρόνια περιμένοντας τον Κούρο, τον σύζυγό της, να εκτίσει την ποινή του. Ο Κούρο βγαίνει ελπίζοντας πως θα μπορέσει να ξεκινήσει απ’ την αρχή με την Άνα. Στη θέση της όμως βρίσκει μια μπερδεμένη γυναίκα κι έναν ξένο που θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει τα φαντάσματα του παρελθόντος.
Διανομή: Weird Wave