27/7/17

Η δικιά μας οικογένεια - Belles familles

Μετά από μια μεγάλη απουσία, ο Ζαν Πολ Ραπενό (η τελευταία ταινία του ήταν ο Σιρανό Ντε Μπερζεράκ με τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ το 1990) επιστρέφει με τη «Δικιά μας οικογένεια» και πρωταγωνιστή τον Ματιέ Αμαλρίκ. 
Μια άνιση ταινία, στην οποία προσπαθεί να επικεντρωθεί στις οικογενειακές σχέσεις μιας μεγαλοαστικής οικογένειας με επιρροή, σε ένα προάστιο των Παρισίων. Αφορμή στέκεται η πώληση του πατρικού πύργου της οικογενείας, μετά το θάνατο του πατέρα, ο οποίος θα πρέπει να ήταν άνθρωπος με πολλές κατακτήσεις στη διάρκεια της ζωής του.

Ο Ζερόμ (που τον υποδύεται αδιάφορα ο Αμαλρίκ) μόνιμος κάτοικος Σαγκάης και με δεσμό εκεί, περνώντας από το Παρίσι για κάποια δική του δουλειά, πληροφορείται ότι ο οικογενειακός πύργος πρόκειται να πωληθεί και πετάγεται μέχρι το Αμπρέι να δει τι ακριβώς συμβαίνει. Εκεί θα ανακαλύψει πράγματα για τον πατέρα του, τη μητέρα του και τον αδελφό του, τα οποία δεν μπορούσε να φανταστεί. Οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μια την άλλη, με δραματικό τρόπο, ενώ η κορύφωση των αποκαλύψεων επέρχεται με κωμικό τρόπο προς το απροσδόκητο φινάλε της ταινίας, το οποίο επιβεβαιώνει και τον (ειρωνικά εύστοχο) γαλλικό τίτλο «Ωραίες οικογένειες»…
Ο Ραπενό, που παλαιότερα μας είχε χαρίσει και τα «Παντρεμένοι αλά Γαλλικά» με τον Ζαν Πολ Μπελμοντό (1970) και «Ο άγριος» με τον Ιβ Μοντάν (1975), αυτή τη φορά δεν καταφέρνει να εστιάσει το ενδιαφέρον του, με αποτέλεσμα να παρακολουθούμε έναν Ματιέ Αμαλρίκ να περιφέρεται χωρίς ακριβώς να ξέρει τι θέλει από τη ζωή του, αντιμετωπίζοντας τις αναμνήσεις του, τους παλιούς του έρωτες και κάνοντας καινούργιους (Κριτική μου για το myFILM.gr).
 INFO
Προβάλλεται από 27/7/17
Είδος: Κωμωδία, Δράμα, Αισθηματική 
Σκηνοθεσία: Ζαν Πολ Ραπενό
Παίζουν: Ματιέ Αμαλρίκ, Ζιλ Λελούς, Μαρίν Βαχτ, Νικόλ Γκαρσία, Καρίν Βιάρ, Αντρέ Ντισολιέ 
Σύνοψη: Ο Ζερόμ μένει στη Σαγκάη. Περαστικός από το Παρίσι, μαθαίνει πως στον τόπο όπου μεγάλωσε, στο Αμπρέι, έχει ξεσπάσει μια διαμάχη γύρω από το οικογενειακό του σπίτι. Αποφασίζει να πάει εκεί για να βρεθεί μια λύση. Αυτή η εξόρμησή του στην επαρχία πρόκειται να αλλάξει τη ζωή του... (Διανομή: Neo Films)