27/7/17

Το μόνο αγόρι στη Νέα Υόρκη – The only living boy in New York

Εάν μπορούσαμε να δεχθούμε ότι ο Γούντι Άλεν έχει δημιουργήσει μια σχολή με το σκηνοθετικό ύφος του, τα σενάρια, τον τρόπο που περιγράφει τους χαρακτήρες και απεικονίζει το φυσικό περιβάλλον της Νέας Υόρκης, τότε αυτή η ταινία έχει χαρακτηριστικά Γούντι Άλεν, αλλά φέρνει στο πιο γλυκό και στο πιο τρυφερό.

Ο νεαρός Τόμας δεν είναι το νευρωτικό αμερικανάκι, που ψάχνεται και αναστατώνει το φιλικό και το οικογενειακό περιβάλλον γύρω του. Καταφέρνει όμως το ίδιο αποτέλεσμα, ερευνώντας με σοβαρότητα και με μια ωριμότητα, που αποκτά στην πορεία (το κλισέ είναι «πορεία προς την ενηλικίωση»). 
Ο Τόμας είναι τυχερός, όπως τυχεροί είναι και όσοι τον συναναστρέφονται από τους μεγαλύτερους. Είναι μειλίχιος, υπάκουος, μαθαίνει εύκολα και όσα μαθαίνει τα χρησιμοποιεί… εναντίον τους. Τους επιστρέφει τα μαθήματα που παίρνει, όσο γίνεται σοφότερος. Στην Ελλάδα λέμε «η αλεπού 100 χρονών το αλεπουδάκι 105».
Ο νεαρός Τόμας (τον υποδύεται υπέροχα ο Κάλουμ Τέρνερ) είναι τυχερός, διότι έχει ως «δάσκαλο» έναν πρόθυμο γείτονα (που τον υποδύεται έξοχα ο Τζεφ Μπρίτζες, ερμηνευτικά ωριμότερος παρά ποτέ), ο οποίος τον βοηθά να ξεπεράσει την πρώτη του ερωτική απογοήτευση και είναι ακόμα πιο τυχερός, διότι αποκτά και «δασκάλα», που δεν είναι άλλη από την ερωμένη του πατέρα του (της οποία το ρόλο κρατά η πολύ καλή Κέιτ Μπέκινσεϊλ). 
Με τα εκπαιδευτικά εφόδια που του παρέχουν αυτά τα δύο άτομα, ο Τόμας (το μοναδικό «ζωντανό» αγόρι στη Νέα Υόρκη) θα βαλθεί να διορθώσει τα στραβά που βλέπει γύρω του και πρώτο απ’ όλα, την εξωσυζυγική σχέση του πατέρα του (ο Πιρς Μπρόσναν, έξοχος και αυτός).
Με ένα σενάριο εξαιρετικά ενδιαφέρον, αυτή η ταινία σχέσεων, μπορεί να θυμίζει Γούντι Άλεν -όπως προανέφερα- αλλά δεν είναι. Απουσιάζουν οι νευρώσεις, διαθέτει ήπιους χαρακτήρες, που υποφέρουν μεν από εσωτερικές συγκρούσεις, αλλά δεν τις εξωτερικεύουν με τρόπο που σοκάρουν και εκνευρίζουν τους άλλους, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, που δεν αναφέρω για να μη χαλάσω τη μαγεία της ταινίας, της οποίας το μελοδραματικό φινάλε αφαιρεί πόντους ώστε να χαρακτηριστεί «εξαιρετική». Δείτε την (Κριτική μου για το myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 27/7/17
Είδος: Δράμα  
Σκηνοθεσία: Μαρκ Γουέμπ
Παίζουν: Τζεφ Μπρίτζες, Κέιτ Μπέκινσεϊλ, Πιρς Μπρόσναν, Σίνθια Νίξον, Κίρσι Κλέμονς, Κάλουμ Τέρνερ
Όλα όσα γνώριζε ο Τόμας για τη ζωή και την οικογένεια, πρόκειται να αλλάξουν. Περιπλανώμενος στη Νέα Υόρκη, ο Τόμας πιστεύει ότι η ζωή του είναι βαρετή. Κάτι που σίγουρα θα αλλάξει όταν γνωρίσει την ερωμένη του πατέρα του (Διανομή: Seven Films)