5/7/17

Ο υπηρέτης – The servant

Βασισμένη σε μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Μομ και με σενάριο Χάρολντ Πίντερ αυτή η ταινία του Τζόζεφ Λόουζι, θεωρείται μια από τις καλύτερές του πάνω στο θέμα της μεταστροφής των χαρακτήρων και της αποκάλυψης πτυχών, που μέχρι κάποια στιγμή καλύπτονταν από τις συμβάσεις και τις συνθήκες της εποχής. Εκτός από αυτό, ο Λόουζι είχε την τύχη να σκηνοθετεί και τον Ντερκ Μπόγκαρτ με τον Τζέιμς Φοξ, που σ’ αυτή την ταινία δίνουν τους καλύτερους εαυτούς των και ιδιαιτέρως ο πρώτος.

Μια ταινία γεμάτη εκπλήξεις και σεναριακές ανατροπές που κρατά καθηλωμένο το θεατή μέχρι την κορύφωση του τέλους με εθιστικά παιχνίδια εξουσίας, κρυφές αμαρτίες και δράματα, τα οποία ο Λόουζι ξεδιπλώνει αργά, με δεμένη όμως σκηνοθεσία και ένα εκπληκτικό πραγματικά καθηλωτικό μοντάζ.
Ένα δράμα με τολμηρό ρεαλισμό, που διακρίνει άλλωστε τα περισσότερα έργα του Λόουζι, το οποίο παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 6/7/17
Είδος: Δράμα (του 1962 σε επανέκδοση)
Σκηνοθεσία: Τζόζεφ Λόουζι
Παίζουν: Ντέρκ Μπόγκαρντ , Σάρα Μάιλς, Τζέημς Φόξ
Σύνοψη: Ένας νέος, εργένης και ξεπεσμένος αριστοκράτης αγοράζει ένα σπίτι στο Λονδίνο και προσλαμβάνει έναν υπηρέτη προκειμένου να το περιποιείται. Ο υπηρέτης αφού εδραιώνει τη θέση του στο σπίτι, σιγά σιγά θα αποκτήσει τον έλεγχο στη ζωή του εργοδότη του, θα τον υπονομεύσει και τελικά θα τον οδηγήσει στην καταστροφή...
Διανομή: Biblioteque