20/7/17

Και μαζί και χώρια - Sous le meme toit

Με δύο παιδιά ωριμότερα από αυτούς, εκ των οποίων η κόρη καθησυχάζει το διευθυντή του σχολείου τους «μην ανησυχείτε, θα ρυθμίσουμε εμείς το θέμα των γονιών μας» και ο γιός εξομολογείται ότι παριστάνει τον βλάκα σκόπιμα για να παίρνει μικρούς βαθμούς, ώστε να καθυστερήσει να βγει στον τρελό κόσμο που ζούμε και να μπει στην παραγωγική διαδικασία («και μη νομίζεις ότι αυτό είναι εύκολο», διαβεβαιώνει την αδελφή του), οι γονείς κάνουν ό,τι μπορούν για να μην ξανασμίξουν, αλλά και πάλι οι οικονομικοί παράγοντες δεν το επιτρέπουν («άτιμη κρίση, άτιμη κοινωνία»). 

Αυτό τον κεντρικό πυρήνα του σεναρίου, τον έχουμε δει δύο φορές ακόμα μέσ’ τη φετινή σαιζόν («Όταν τελειώσει ο έρωτας» και «Με τον μπαμπά ή τη μαμά Νο2»), αλλά αυτή τη φορά δεν είναι κωμωδία. Τραγωδία είναι η οποία μάλιστα αγγίζει περισσότερο τον Ιβάν, που και δεν έχει δουλειά και στηρίζει το μέλλον του σε επισφαλείς προοπτικές ως μάνατζερ εισαγόμενου ποδοσφαιριστή, ο οποίος (και αυτό είναι το ελάχιστο κωμικό στοιχείο της ταινίας, η ειρωνεία) έχει αδυναμία στις σωστές οικογένειες, επειδή ο ίδιος ήταν άτυχος από την πλευρά του πατέρα του. Ενώ η Ντελφίν, που σωστά δεν γουστάρει τον πρώην της, τέτοιος που είναι, προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα ασκώντας μόνον τη γοητεία της. Όσο για τα παιδιά, ποιος τα λογαριάζει; Στους ρόλους των οποίων η Αντέλ Καστιγιό και ο Ροντ Παραντό (Βραβείο Σεζάρ για τον πιο ελπιδοφόρο Γάλλο ηθοποιό το 2016) είναι απολαυστικοί.
Με αυτά και με εκείνα, περνάει η ώρα και δεν καταλαβαίνεις πώς φτάνει το φινάλε με το σκηνοθέτη Ντομινίκ Φαρουτζιά, να κρατά αποστάσεις από τους αντιμαχόμενους, ενώ η Λουίζ Μπουργκουάν ως Ντελφίν, κινείται μεταξύ λογικής και παραλογισμού με αδιευκρίνιστα όρια και ο Ζιλ Λελούς ως Ιβάν, είναι ο καταλληλότερος για γκαντέμης και ανεπρόκοπος.
Συνοπτικά: Ιστορία ενηλικίωσης των… ενηλίκων και δραματάκι με λίγα κωμικά στοιχεία, που αγγίζει αδύναμα τις κοινωνικές συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Βλέπεται όμως (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 20/7/17
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Ντομινίκ Φαρουτζιά
Παίζουν: Λουίζ Μπουργκουάν,  Ζιλ Λελούς, Αντέλ Καστιγιό, Ροντ Παραντό
Σύνοψη: Η Ντελφίν και ο Ιβάν παίρνουν διαζύγιο κοινή συναινέσει. Για αυτούς, όπως και για τα δύο τους παιδιά, Βιολέτ και Λούκας, ο χωρισμός εξελίσσεται εξαιρετικά ομαλά. Όταν η οικονομική του κατάσταση φτάνει σε οριακό σημείο, ο Ιβάν παίρνει την απόφαση να γυρίσει πίσω στο σπίτι όπου ζούσε με τη Ντελφίν και τα παιδιά τους, καθώς του ανήκει το 20%. Οι δύο πρώην σύζυγοι θα γνωρίσουν από πρώτο χέρι τις… χαρές της συγκατοίκησης (Διανομή: Odeon)