13/7/17

Ο Πλανήτης των Πιθήκων: Η Σύγκρουση - War for the Planet of the Apes

Επικών διαστάσεων περιπέτεια, μπορεί να θεωρηθεί αυτή η τρίτη συνέχεια της τριλογίας, στην οποία προηγήθηκε ένα πείραμα των ανθρώπων πάνω σε πίθηκους που πήγε στραβά και οι πίθηκοι εξεγέρθηκαν (Εξέγερση) και ακολουθήθηκε από την ανάπτυξη του πολιτισμού των πιθήκων (Αυγή). Επική περιπέτεια όχι μόνον από την άποψη των εντυπωσιακών σκηνών, σκηνικών, κοστουμιών, μακιγιάζ, αλλά και από την εξαιρετική μουσική του Μάικλ Τζιακίνο, ο οποίος έχει γράψει μια μεγαλειώδη, επική μουσική που καθοδηγεί τη δράση, αντί να τη συνοδεύει. 

Βλέποντας την ταινία, νομίζεις ότι παρακολουθείς ένα ιδιότυπο γουέστερν εποχής Τζον Φορντ ή Χένρι Χάθαγουεϊ, όπου διαδραματίζονται καταστάσεις μεταξύ των πρώτων αποίκων και των ιθαγενών για την κατάκτηση της Δύσης και επί του προκειμένου του πλανήτη στον οποίο έχει ταραχθεί η ισορροπία. 
Οι άνθρωποι μάχονται για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος, τη Γη, όπως την ήξεραν, ενώ οι πίθηκοι, που αισθάνονται αδικημένοι (από το πρώτο κιόλας κομμάτι της τριλογίας) προσπαθούν να επιβιώσουν στα δάση.
Επικεφαλής των πιθήκων, ο Σίζαρ, που τον υποδύεται με ανθρώπινη ματιά και συναισθήματα ο Άντι Σέρκις, ενώ επικεφαλής των ανθρώπων ο συνταγματάρχης του τελευταίου οχυρού -όπως και στα γουέστερν- που τον υποδύεται ένας εκπληκτικός Γούντι Χάρλεσον, σε ένα χωρίς αισθήματα ρόλο. Κάτι μεταξύ συνταγματάρχη Κουρτζ (στο «Αποκάλυψη, τώρα»)  και στρατηγού Κάστερ (που έχασε τον πόλεμο εναντίον των Ινδιάνων στο Λιτλ Μπιγκ Χορν).
Η Σύγκρουση, είναι μια προσωπική, συναισθηματική μάχη μεταξύ των δύο αυτών χαρακτήρων, που εξελίσσεται σα να είναι αντιμέτωποι δύο άνθρωποι (ή δύο ζώα, αν λάβεις υπόψη το χαρακτήρα του Γούντι Χάρελσον) και είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, δεδομένων όσων προανέφερα για την εν γένει ατμόσφαιρα της ταινίας και το soundtrack του Μάικλ Τζιακίνο.
Για ταινία φαντασίας είναι πάρα πολύ καλή και βλέπεται άνετα, με το σενάριο να κρατά ίσες αποστάσεις από τους αντιπάλους και ρίχνοντας ανάμεσά τους ένα μικρό κορίτσι, που θα γίνει ο συνδετικός τους κρίκος και η ελπίδα για το μέλλον της Γης, ενώ και για την έκβαση της τελικής μάχης έχει μια ακόμα καταλυτική λύση (Κριτική μου για το myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 13/7/17
Είδος: Περιπέτεια / Φαντασίας
Σκηνοθεσία: Ματ Ριβς
Παίζουν: Άντι Σέρκις, Γούντι Χάρελσον, Τζούντι Γκριρ, Αμάια Μίλερ, Στιβ Ζαν
Σύνοψη: Στο τρίτο κεφάλαιο της σειράς ταινιών, o Σίζαρ και οι πίθηκοι μπλέκονται σε μία φονική μάχη, με ένα στρατό ανθρώπων υπό την ηγεσία ενός αδίστακτου συνταγματάρχη. Μετά τις ανυπολόγιστες απώλειες των πιθήκων, ο Σίζαρ παλεύει με τα πιο σκοτεινά του ένστικτα και ξεκινά μία προσωπική αναζήτηση ώστε να εκδικηθεί για το είδος του. Όταν το ταξίδι του τους φέρει αντιμέτωπους πρόσωπο με πρόσωπο, ο Σίζαρ και ο συνταγματάρχης θα αναμετρηθούν σε μία επική μάχη που θα κρίνει τη μοίρα των δύο ειδών, αλλά και του μέλλοντος του πλανήτη (Διανομή: Odeon)