19/8/17

Atomic blonde

Βασισμένη στο comic novel «The Coldest City» των Antony Johnston (κείμενο) και Sam Hart (εικονογράφηση), η ταινία του Ντέιβιντ Λιτς πρέπει να ομολογήσω από την αρχή, ότι έχει τη σωστή κόμικ ατμόσφαιρα, αλλά μάλλον με λάθος πρωταγωνίστρια, τη Σαρλίζ Θερόν, η οποία φαίνεται ότι δεν πολύ-πιστεύει σ’ αυτά που κάνει. Κρίμα, διότι το story, που μας στέλνει στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και λίγο πριν την Πτώση του Τείχους στο Βερολίνο (1989), είναι εξαιρετικό. 

Η ταινία, είναι η αφήγηση που κάνει η Λορέιν, μυστική πράκτορας και «φονικό όπλο» της ΜΙ6, την οποία είχαν στείλει στο Ανατολικό Βερολίνο, να σκοτώσει ένα διπλό πράκτορα που είχε δολοφονήσει έναν δικό τους, ο οποίος είχε μια λίστα με όλα τα ονόματα των πρακτόρων της εποχής εκείνης και να φέρει πίσω τη λίστα. 
Η Σαρλίζ Θερόν (ως Λορέιν), αφηγείται και δύο ανώτεροι πράκτορες, ένας αντιπαθητικός από την ΜΙ6 (ο Έρικ Γκρέι, στο ρόλο) και μια συμπαθητική φυσιογνωμία από τη CIA (ο πάντα γλυκός Τζον Γκούντμαν) την ακούν και ηχογραφούν, πως κατάφερε να επιβιώσει στο Βερολίνο και τι αποτέλεσμα έφερε και ο θεατής παρακολουθεί άφωνος, αυτή τη «γυναίκα φονικό εργαλείο» (που μου θύμισε την Ούμα Θέρμαν στο Kill Bill) να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πετύχει. 
Μόνον που τα κάνει επιδεικνύοντας με πολύ θράσος ότι ντουμπλάρεται σε όλες τις χορογραφίες πάλης σώμα με σώμα. Πώς αλλιώς να εξηγήσω ότι πριν από κάθε πάλη, ή θα ανεβάσει την κουκούλα του φούτερ της, ή θα φορέσει τα γυαλιά της και θα λύσει τα μαλλιά της, ώστε να μη βλέπουμε το πρόσωπό της;
 Κατά τα άλλα, η ταινία είναι υπέροχη ως κόμικ: Σκοτεινή ατμόσφαιρα, περίοδος Ψυχρού Πολέμου, άνθρωποι που θέλουν να αυτομολήσουν στη Δύση, εξεγέρσεις που θα οδηγήσουν στην Πτώση του Τείχους, διπλοί (και τριπλοί) πράκτορες, λίστα με ονόματα σε μικροφίλμ, υπόκοσμος σε συνεργασία με πράκτορες, εν ψυχρώ δολοφονίες, εκτελέσεις κατά παραγγελία, συνεχής δράση, ένταση, σεξ και μουσική του ‘80 ως soundtrack. Τέλεια όλα και μόνο η Σαρλίζ Θερόν, όπως προανέφερα, φαίνεται να «διεκπεραιώνει» το ρόλο της. 
Ένας συνάδελφος μου άνοιξε τα μάτια (και τον ευχαριστώ): «Ήταν αφοσιωμένη στο να έχει τη σωστή αγγλική προφορά και αυτό την φρέναρε» (ως γνωστόν η Θερόν έχει καταγωγή από τη Ν. Αφρική). Ίσως να είχε δίκιο, τώρα που το σκέφτομαι ενώ γράφω (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 21/8/17
Είδος: Θρίλερ / Μυστηρίου / Δράσης   
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιτς 
Παίζουν: Σαρλίζ Θίρον, Τζέιμς Μακαβόι, Σοφία Μπουτέλα, Μπιλ Σκάρσγκαρντ, Τζον Γκούντμαν, Τόμπι Τζόουνς, Έντι Μαρσάν, Τιλ Σβάιγκερ
Σύνοψη: Μία αδίστακτη, τολμηρή και σέξι πράκτορας της MI6 φθάνει στο Βερολίνο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου  με μία μυστική αποστολή: να εξιχνιάσει τον φόνο ενός συναδέλφου της και να εντοπίσει μία χαμένη λίστα διπλών πρακτόρων. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει όλα τα ταλέντα της για να παραμείνει ζωντανή και να φέρει εις πέρας την αποστολή της (Διανομή: Spentzos Film)