20/8/17

«Έφυγε» ο Τζέρι Λιούις

Έφυγε από τη ζωή σήμερα (20/8/2017 στο Λας Βέγκας), ο διάσημος Αμερικανός κωμικός ηθοποιός  Τζέρι Λιούις (το πραγματικό του όνομα ήταν Γιόζεφ Λέβιτς), ο οποίος είχε γεννηθεί το 1926 στο Νιούαρκ (Νιού Τζέρσι). 

Ο Λιούις εκτός από κωμικός ηθοποιός, ήταν ταυτόχρονα τραγουδιστής, σκηνοθέτης και ιδιαίτερα γνωστός για το ιδιαίτερο Slapstick χιούμορ του, όταν έπαιζε σε ταινίες, στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο και στο θέατρο. 
Η καριέρα του είχε ξεκινήσει το 1946, οπότε άρχισε να παίζει με τον ηθοποιό και τραγουδιστή Ντιν Μάρτιν (χαρακτηριστικότερη ήταν η κωμωδία τους «Παναγιά μου δύο παιδιά» - You're Never Too Young - 1955), δημιουργώντας το ντουέτο Μάρτιν και Λιούις, δίνοντας παραστάσεις σε νυχτερινά κέντρα, σε τηλεοπτικές εκπομπές, σε ραδιοφωνικά σόου και σε θεατρικές ταινίες. 
Μετά το 1957, οι δύο ηθοποιοί διαχώρισαν τις καριέρες τους και ο Λιούις, συνέχισε να παίζει σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες, όπως «Με το ζόρι γκάνγκστερ» (The Delicate Delinquent, 1957, στην οποία ήταν και παραγωγός για πρώτη φορά), «Παιδί για όλες τις δουλειές» (The Bellboy, 1960, στην οποία έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, γράφοντας για πρώτη φορά και το σενάριο), «Δάσκαλος για κλάματα» (The Nutty Professor, 1963, που το πρωί εμφανιζόταν ως ντροπαλός και αμήχανος καθηγητής και το βράδυ μεταμορφώνονταν σε ένα γοητευτικό ηθοποιό και τραγουδιστή), αλλά και σε πολλές άλλες, σε τηλεοπτικές εκπομπές, ενώ έβγαλε και άλμπουμ.
Από το 1966 έως και το 2010, ο Λιούς ήταν ο παρουσιαστής του Labor Day Telethon, ενός ετήσιου τηλεμαραθώνιου, που γινόταν την Ημέρα της Εργασίας, για την Muscular Dystrophy Association.
Ο Λιούις είχε βραβευτεί, σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, με πολλά βραβεία από την Los Angeles Film Critics Association, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, ενώ υπάρχουν και δύο δικά του αστέρια στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ.
(Με στοιχεία από την IMDB και τη Βικιπαιδεία)