27/8/17

Αφιέρωμα στον David Lynch

Από την Πέμπτη 31 Αυγούστου έως την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιείται στο Άστυ (στον πεζόδρομο Κοραή στην Αθήνα) ένα ενδιαφέρον αφιέρωμα στον σπουδαίο Αμερικανό σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λιντς. (το πρόγραμμα, αριστερά στην αφίσα).
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις σημαντικότερες ταινίες του Λιντς: "Χαμένη Λεωφόρος", "Eraserhead", The Straight Story", "Ατίθαση Καρδιά", Άνθρωπος Ελέφαντας", "Inland Empire" & "Mulholand Drive", για τις οποίες μιας και τις έχω δει τους αφιερώνω δυο τρία λόγια. Μόνο που τις έχω ταξινομήσει με σειρά παραγωγής. 

Φυσικά, ο Ντέιβιντ Λιντς είναι ένα κινηματογραφικό είδος μόνος του και όχι απλά "σινεφίλ", αλλά εγώ προσδιορίζω το είδος της κάθε ταινίας στο περίπου για να καταλάβουν τι πρόκειται να δουν οι νεώτεροι κινηματογραφόφιλοι, μιας και ο όρος "σινεφίλ" αφορά κυρίως στις ταινίες για μια ιδιαίτερη κατηγορία κοινού, που έχει εντρυφήσει τα μάλα τον κινηματογράφο και μπαινοβγαίνει στα φεστιβάλ. 

Eraserhead  ( * )
Είδος: Σινεφίλ / Τρόμου / Φρίκης (1976)
Παίζουν: Τζακ Νανς, Σάρλοτ Στιούαρτ
Σύνοψη: Ένας κακόμοιρος υπάλληλος σε διακοπές παντρεύεται την έγκυο φίλη του και στη συνέχεια μένει κλεισμένος σπίτι του για να φροντίζει το παιδί τους, ένα φρικτό στην όψη πλάσμα. 
Κριτική: Η πρώτη ταινία του. Σουρεαλιστική, ονειρική, παρανοϊκή. Δεν βλέπεται, παρά το ότι κάποιοι τη θεωρούν αριστούργημα. Ίσως να έχουν δίκιο. Τη βλέπετε με δική σας ευθύνη.

Ο Άνθρωπος Ελέφαντας - The elephant man  ( * * )
Είδος: Σινεφίλ / Δράμα (1980)
Παίζουν: Τζον Χαρτ, Άντονι Χόπκινς, Αν Μπάνκροφτ, Τζον Γκίλγκουντ
Σύνοψη: Στην Αγγλία του 19ου αιώνα ένας γιατρός ανακαλύπτει τον Άνθρωπο Ελέφαντα, έναν εντελώς παραμορφωμένο άντρα, ο οποίος πάσχει από μια πολύ σπάνια ασθένεια. Θα τον περιθάλψει, αλλά ο άνθρωπος που τον είχε υπό την κηδεμονία του θα τον απαγάγει στη Γαλλία, όπου θα τον περιφέρει σαν δημόσιο θέαμα.
Κριτική: Μια ταινία πάνω στη διαφορετικότητα, τις προκαταταλήψεις και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που θέτει ψυχολογικά, κοινωνικά, υπαρξιακά και φιλοσοφικά ζητήματα. Πρωτότυπη και διαφορετική.

Ατίθαση Καρδιά - Wild at heart ( * * * )
Είδος: Σινεφίλ / Περιπέτεια (1990)
Παίζουν: Νίκολας Κέιτζ, Λάουρα Ντερν, Ουίλεμ Νταφόε, Νταϊάν Λέιν
Σύνοψη: Έχοντας σκοτώσει έναν κακοποιό ο οποίος αποπειράθηκε να τον δολοφονήσει, ο Σέιλορ βγαίνει από τη φυλακή και φεύγει με την αγαπημένη του Λούλα για την Καλιφόρνια. Η μητέρα της τελευταίας όμως έχει ορκιστεί να τους σταματήσει με κάθε τρόπο.
Κριτική: Ταινία δρόμου πάνω στο απραγματοποίητο αμερικανικό όνειρο. Τα έχει όλα: αστυνομική περιπέτεια στα όρια του φιλμ νουάρ και ταυτόχρονα ρομαντική ερωτική ιστορία.

Χαμένη Λεωφόρος - Lost Highway ( * * )
Είδος: Σινεφίλ / Θρίλερ (1996)
Παίζουν: Μπιλ Πούλμαν, Πατρίσια Αρκέτ, Μπαλτάζαρ Γκέτι, Ρόμπερτ Λότζια
Σύνοψη: Ένας σαξοφωνίστας που πιστεύει ότι η γυναίκα του τον απατά οδηγείται στο έγκλημα. Καταδικάζεται σε θάνατο, όμως εξαφανίζεται μυστηριωδώς, και στη θέση του στο κελί των μελλοθανάτων βρίσκεται ένας νεαρός, άγνωστο το πώς και το γιατί.
Κριτική: Δύσκολη, αλλά ελκυστική. Χαρακτηριστική του δημιουργού  της, που κινείται μεταξύ πραγματικότητας, φαντασίας και παραλογισμού θα έλεγα, με δόσεις αισθησιασμού.

The Straight story ( * * * * )
Είδος: Κοινωνική (1999)
Παίζουν: Ρίτσαρντ Φάρνσγουορθ, Σίσι Σπέισεκ, Χάρι Ντιν Στάντον, Νταν Φλάνερι, Έβερετ Μακ Γκιλ
Σύνοψη: Η αληθινή ιστορία του 73χρονου Άλβιν Στρέιτ, ο οποίος, για να επισκεφτεί τον άρρωστο αδελφό του, διέσχισε εκατοντάδες χιλιόμετρα από την Αϊόβα ως στο Γουισκόνσιν επάνω σε μια μηχανή του γκαζόν, επειδή, λόγω κακής όρασης δεν είχε άδεια οδήγησης.
Κριτική: Ίσως η μόνη βατή ταινία του Λιντς. Πατάει γερά στο κινηματογραφικό έδαφος και είναι συγκινητική και βαθιά ανθρώπινη.

Οδός Μαλχόλαντ - Mulholand Drive ( * * * )
Είδος: Σινεφίλ / Δράμα (2001)
Παίζουν: Τζάστιν Θερού, Ναόμι Γουότς, Λόρα Έλενα Χάρινγκ, Αν Μίλερ, Νταν Χεντάγια, Ρόμπερτ Φόστερ
Σύνοψη:  Μια νεαρή, που μόλις έφτασε στο Λος Άντζελες με κρυφό όνειρο να γίνει ηθοποιός, ανακαλύπτει στο διαμέρισμά της μια κυνηγημένη κοπέλα που πάσχει από αμνησία. Στην προσπάθειά της να τη βοηθήσει, θα βυθιστεί σ' έναν κόσμο του παραδόξου, όπου οι ίδιες μορφές, αλλά με άλλες ταυτότητες, κινούνται σε παράλληλα σύμπαντα.
Κριτική: Σκοτεινή και στην κυριολεξία ονειρική, αλλά δεν παύει και αυτή να είναι ελκυστική και να τραβάει το ενδιαφέρον.

Inland empire ( * * )
Είδος: Σινεφίλ / Μυστηρίου (2006)
Παίζουν: Λόρα Ντερν, Τζέρεμι Άιρονς, Τζάστιν Θερού, Χάρι Ντιν Στάντον, Κωστής Καλλιβρετάκης
Σύνοψη: Η Νίκι Γκρέις, σταρ του Χόλιγουντ, ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στο ριμέικ μιας πολωνικής ταινίας. Στα γυρίσματα θα ερωτευτεί τον παρτενέρ της και θα μάθει για την κατάρα που άφησε ημιτελή την παλιά ταινία.
Κριτική: Σκοτεινή, εφιαλτική, τρομακτική και παράξενη. Για τους φίλους του Λιντς.