23/8/17

Ο περιθωριακός - Le marginal

Ο Ζαν Πολ Μπελμοντό έχοντας καθιερώσει έναν γοητευτικό και τυχοδιωκτικό χαρακτήρα (όπως στο «Με κομμένη την ανάσα» του Ζαν Λικ Γκοντάρ το 1960) λίγα χρόνια πριν εμφανιστεί στον κινηματογράφο ο Τζέιμς Μποντ, δεν είχε δυσκολία να χρησιμοποιηθεί από τη Γαλλική κινηματογραφία ως απάντηση στις Αγγλικές, αλλά και Αμερικανικές αστυνομικές περιπέτειες. 

Στιβαρός, αρρενωπός, όχι όμορφος αλλά γοητευτικός, έπαιξε όχι μόνον σε αισθηματικές ταινίες τον τύπο του σκληρού αλλά ερωτεύσιμου άντρα, αλλά και σε αστυνομικές ή κατασκοπευτικές περιπέτειες, όπως «Προθεσμία ως την αυγή (1961), «Ο τυχοδιώκτης του Ρίο» (1964), «100.000 δολλάρια στον ήλιο» (1964), «Ο τυχοδιώκτης τον δύο ηπείρων» (1965), «Μπορσαλίνο» (1970), «Οι διαρρήκτες» (1971) και άλλα μέχρι τον «Περιθωριακό» (1983).
Εδώ ο Ζακ Ντερέ μας τον παρουσιάζει ως έναν αστυνομικό που λειτουργεί έξω από τις συμβατικότητες των Γάλλων συναδέλφων του, να κινείται σε στυλ Dirty Harry, αλλά με Γαλλική φινέτσα, σε χώρους εμπορίου ναρκωτικών, αλλά και λευκής σάρκας, σε πορνεία και γκέι μπαρ με άνεση και χωρίς να αναλογίζεται τις επιπτώσεις, ακόμα και στην καριέρα του.
Παράλληλα, ο ίδιος ο Ζαν Πολ Μπελμοντό αναλαμβάνει να διεκπεραιώνει και τις επικίνδυνες σκηνές που περιλάμβαναν μέχρι την μετεώρισή του κάτω από ένα ελικόπτερο εν πτήσει, πηδήματα από ταράτσα σε ταράτσα και καταδιώξεις, εκ των οποίων μια και πιο αξιομνημόνευτη είναι αυτή στον Περιθωριακό (όλα αυτά, όταν ο γλυκούλης Τομ Κρουζ, ήταν ακόμα αγέννητος).
Το soundtrack του Ένιο Μορικόνε από τη συγκεκριμένη ταινία, μπορώ να πω ότι συνοδεύει πολλά από τα κινηματογραφικά μου γραψίματα. Δίνει ρυθμό στην ταινία χωρίς να είναι εκκωφαντικό και ταυτόχρονα παραμένει ουδέτερο σε δράσεις που δεν έχουν σχέση μεταξύ τους στην ίδια την ταινία (Κριτική μου για το myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 24/8/17
Είδος: Αστυνομική / Περιπέτεια (1983)
Σκηνοθεσία: Ζακ Ντερέ
Παίζουν: Ζαν-Πολ Μπελμοντό, Χένρι Σίλβα, Τσέκι Κάριο, 
Σύνοψη: O Αστυνομικός Επιθεωρητής Ζορντάν φθάνει στη Μασσαλία, μια πόλη βουτηγμένη στην παρανομία. Είναι διάσημος για τις ανορθόδοξες μεθόδους που χρησιμοποιεί προκειμένου να καταφέρει να αποδώσει τη Δικαιοσύνη. Στόχος του, να εξαρθρώσει ένα καρτέλ ναρκωτικών και να συλλάβει ή ακόμη και να σκοτώσει τον βαρώνο του καρτέλ, Μεκάτσι που ελέγχει το Παρίσι. Ο Μεκάτσι έχει την φήμη του αθέατου γκάνγκστερ, αλλά ο Ζορντάν θα κάνει την Μασσαλία άνω κάτω για να ανακαλύψει τον εγκληματία που κυνηγά και θα φέρει τέτοια αναστάτωση στην πόλη, ώστε θα ανακληθεί και θα τοποθετηθεί σε ατιμωτική θέση. Μόνος του, θα καταφέρει να βρει ένα μέλος της σπείρας πρόθυμο να καταδώσει το κρησφύγετο του Μεκάτσι (Διανομή: Bibliotheque)