10/8/17

Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει - Que Dios nos perdone

Μια απλή ιστορία του στυλ «who done it», έχει γίνει στα χέρια του ισπανού σκηνοθέτη Ροντρίγκο Σορογκόγιεν, ένα ατμοσφαιρικό και σφιχτοδεμένο θρίλερ μυστηρίου και αγωνίας με ολοκληρωμένους χαρακτήρες 

Από τους δύο βασικούς ντετέκτιβ, που είναι ανόμοιοι μεταξύ τους (ο ένας μεθοδικός και ψύχραιμος αναλυτής ψευδίζει και αναθέτει στον άλλο, τον σκληρό και βίαιο, να υποβάλλει ερωτήσεις), μέχρι τον προϊστάμενό τους, που μετά από κάθε αποστολή, τους καλεί και τους θυμίζει τα έξοδα που δημιουργούν στην υπηρεσία από τη συμπεριφορά τους (κάτι που σπάνια βλέπουμε στις αμερικανικές ταινίες, όπου καταστρέφονται περιουσίες από τις καταδιώξεις και τους πυροβολισμούς που πέφτουν σωρηδόν και κανείς δεν δίνει σημασία), μέχρι το χαρακτήρα του serial killer που αποκαλύπτεται προς το τέλος της ταινίας, όλοι περιγράφονται αδρά και οι συμπεριφορές τους δικαιολογούνται χωρίς να μένουν κενά στο θεατή. Όλοι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται, όχι μόνον οι γιαγιές που συναντιόνται για να ενώσουν τις μοναξιές τους, αλλά και η κόρη του matcho ντετέκτιβ, η οποία διαθέτει παρατηρητικότητα, που παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας.
Αξίζει να προσέξει κάποιος πώς εξελίσσονται οι σχέσεις των ντετέκτιβ στο τμήμα, όπου από ανταγωνιστικές που είναι, ύστερα από κάποιο σημείο, γίνονται σχέσεις σεβασμού της ιδιαιτερότητας του άλλου και αναγνώρισης της ικανότητάς του, ενώ στο τέλος επικρατεί πνεύμα ομάδας.
Μια πλήρης αστυνομική ταινία, με κοινωνικό σχόλιο, που διαθέτει όλα τα στοιχεία του καλού θρίλερ, από τη σφιχτή σκηνοθεσία, τη σκοτεινή ατμόσφαιρα γενικά, τους χαρακτήρες και τις πολύ καλές ερμηνείες (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 10/8/17
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Ροντρίγκο Σορογκόγιεν
Παίζουν: Αντόνιο Ντε Λα Τόρε, Ρομπέρτο Άλαμο, Ξαβιέ Περέιρα
Σύνοψη: Μαδρίτη, 2011. Ο πιο ζεστός Αύγουστος στην ιστορία της πόλης. Ενάμιση εκατομμύριο πιστοί περιμένουν την επίσκεψη του Πάπα και η πόλη επιτηρείται στενά από δυνάμεις ασφαλείας. Όμως ξαφνικά η φαινομενικά πανηγυρική ατμόσφαιρα διακόπτεται βίαια όταν μια σειρά περιστατικών κάνει την εμφάνισή της: διάφορες ηλικιωμένες γυναίκες βρίσκονται δολοφονημένες με εμφανή σημάδια σεξουαλικής επίθεσης.
Δύο ντετέκτιβ, τους οποίους κανείς δεν θέλει ως συνεργάτες, αναγκάζονται να συνεργαστούν μεταξύ τους στην περίεργη αυτή υπόθεση, για την οποία έχουν λάβει την εξής ξεκάθαρη εντολή: εξιχνιάστε τα εγκλήματα όσο το δυνατόν συντομότερα αλλά με απόλυτη μυστικότητα. Το ανθρωποκυνηγητό τους θα τους κάνει να συνειδητοποιήσουν κάτι που δεν φαντάζονταν ποτέ - κανείς από τους δύο δεν είναι πολύ διαφορετικός από τον δολοφόνο (Διανομή: Rosebud21)