31/8/17

Ένα ενωμένο βασίλειο - A united kingdom

Μια ταινία γυρισμένη με τη λογική των δραματοποιημένων επιμορφωτικών ντοκιμαντέρ του BBC και αφορά στην πραγματική ιστορία του διαδόχου του θρόνου και μετέπειτα προέδρου της Μποτσουάνα, που ερωτεύτηκε τρελά μια λευκή από τη Μεγάλη Βρετανία και ο γάμος τους σημάδεψε την ιστορία της Αφρικής.

Στα χέρια της Άμα Ασάντε (που μας είχε χαρίσει το Belle πριν λίγα χρόνια), αυτή η ιστορία γίνεται μια εξαιρετική ιστορία αγάπης, στην οποία κυριαρχεί η γοητευτική φυσιογνωμία της Ρόζαμουντ Πάικ, που υποδύεται τη γεμάτη ευαισθησία αλλά και εσωτερικό σθένος Ρουθ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πάει πίσω ο Ντέιβιντ Ογέλογου στο ρόλο του διαδόχου του θρόνου Σερέτσε Κάμα, ο οποίος κατάφερε να σταθεί όρθιος παρά τις αντιδράσεις της Βρετανικής Κοινοπολιτείας, να οδηγήσει σε ανεξαρτησία τη Μποτσουάνα και να γίνει στη συνέχεια ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της.
Η πιστή απόδοση της εποχής από άποψη ντεκόρ και κοστουμιών και η εξαιρετική φωτογραφία, συμβάλλουν στην άνετη παρακολούθηση του φιλμ, το οποίο δεν αφήνει απέξω και τα πολιτικά και διπλωματικά παρασκήνια, όπου επικρατούσε το δόγμα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων της Κοινοπολιτείας με κάθε τρόπο (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 31/8/17
Είδος: Βιογραφική / Αισθηματική
Σκηνοθεσία: Άμα Ασάντε
Παίζουν: Ντέιβιντ Ογέλογου, Ρόζαμουντ Πάικ, Τζακ Ντέιβενπορτ, Τομ Φέλτον
Σύνοψη: 1947: Ο Seretse Khama, βασιλιάς της Μποτσουάνα, συναντά την Αγγλίδα Ruth Williams και η έλξη μεταξύ τους είναι μοιραία. Εκείνη μαγεύτηκε από το όραμα του για έναν καλύτερο κόσμο, εκείνος από τη θέληση της να εμπλακεί μ’ αυτό. Ήταν ιδανικοί ο ένας για τον άλλο, η σχέση τους όμως προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, οικογενειακές, αλλά και πολιτικές. Η κυβέρνηση της Νοτίου Αφρικής, που είχε μόλις εφαρμόσει την πολιτική του απαρτχάιντ, θεώρησε ανεπίτρεπτο η γειτονική χώρα να κυβερνάται από ένα ζεύγος μεταξύ εκπροσώπων διαφορετικών φυλών. Απείλησε τους Βρετανούς ότι αν δεν εμποδίσουν τον γάμο θα τους απαγορευτεί η πρόσβαση στο ουράνιο και τον χρυσό της Νοτίου Αφρικής, ρισκάροντας μια εισβολή στην Μποτσουάνα. Παρά τις τεράστιες πιέσεις, ο Seretse και η Ruth δεν αμφιταλαντεύτηκαν, αλλά αγωνίστηκαν για την αγάπη τους. Έτσι, άλλαξαν το έθνος τους και ενέπνευσαν ολόκληρο τον πλανήτη (Διανομή: Feelgood)