7/9/17

Αυτή η γη είναι δική μας – Chez nous

Πρόκειται για την καινούργια ταινία του Βέλγου σκηνοθέτη Λουκά Μπελβό, που μας έχει χαρίσει στο παρελθόν το «38 μάρτυρες», μια συγκλονιστική ταινία με έντονους προβληματισμούς πάνω στην κοινωνική συνειδητοποίηση.

Αυτή τη φορά, ο σκηνοθέτης με βασικό του στόχο του να αποκαλύψει τους μηχανισμούς χειραγώγησης της μάζας, χρησιμοποιεί τη δράση του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, («φωτογραφίζοντας» μέσα από το υποθετικό σενάριο υπαρκτά πρόσωπα σε βαθμό που προκάλεσε αντιδράσεις), για να δείξει στο θεατή πως στρατολογούνται τα μέλη, πως εκπαιδεύονται και πως αναλαμβάνουν να προσελκύσουν και άλλα στις τάξεις τόσο του κόμματος, όσο και των τοπικών οργανώσεων που υπάγονται σ’ αυτό.
Η σκηνοθεσία του όμως, απευθυνόμενη κυρίως στο συναίσθημα του θεατή, δεν κατορθώνει να ξεφύγει από το διδακτικό χαρακτήρα και έτσι χάνεται στις προθέσεις του, παρά τις σωστές ερμηνείες και το σφιχτό μοντάζ. 
Είναι πολύ καλοί, τόσο η Εμιλί Ντεκέν ως νοσηλεύτρια, την οποία εκμεταλλεύεται το κόμμα για να κερδίσει ψήφους, όσο και ο καρατερίστας Αντρέ Ντισολιέ στο ρόλο του γιατρού καθοδηγητή της (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/9/17
Είδος: Πολιτικό δράμα
Σκηνοθεσία: Λουκά Μπελβό
Παίζουν: Εμιλί Ντεκέν, Γκιγιόμ Γκουί, Αντρέ Ντισολιέ
Σύνοψη: Η Πωλίν, μια αυτοαπασχολούμενη νοσοκόμα σε μια περιφέρεια ορυχείων στη Βόρεια Γαλλία, μεγαλώνει μόνη τα δύο της παιδιά και φροντίζει τον πατέρα της, έναν πρώην σιδηρουργό. Αφοσιωμένη και γενναιόδωρη όπως είναι, οι ασθενείς της την αγαπούν και υπολογίζουν σε αυτή. Όμως κανείς δεν βλέπει πως η Πωλίν παίρνει σιγά-σιγά έναν δρόμο που κανείς από την οικογένειά της δεν έχει ξαναπάρει. Ένα ανερχόμενο εθνικιστικό κόμμα, σε αναζήτηση σεβασμού, θα εκμεταλλευτεί τη δημοφιλία της, τοποθετώντας την υποψήφιά του στις τοπικές εκλογές (Διανομή: Weird Wave)