14/9/17

Γυάλινο κάστρο – The glass castle

Η ερμηνεία του Γούντι Χάρελσον ως Ρεξ Γουόλς είναι αυτή που αποσπά την προσοχή του θεατή και κερδίζει τις εντυπώσεις απέναντι στο θέμα, που είναι οι οδυνηρές αναμνήσεις της Τζάνετ (Μπρι Λάρσον), που την αναγκάζουν να ντρέπεται να μιλήσει για το παρελθόν της. 

Η ιστορία ξεκινά το 1989, που η Τζάνετ είναι δημοσιογράφος σε gossip περιοδικό και με τον μέλλοντα σύζυγό της  προσπαθούν να εντυπωσιάσουν σε επιχειρηματικό δείπνο, μιλώντας για τους γονείς της και εξιδανικεύοντας το παρελθόν της και πάει πίσω στη δεκαετία του ‘60 με flashbacks που μας δείχνουν τι συνέβαινε στην πραγματικότητα.
Η Τζάνετ ανήκε σε μια οικογένεια τελείως δυσλειτουργική, στην οποία κουμάντο έκανε ο μέθυσος και βίαιος πατέρας της, με τις ευλογίες πολλές φορές της μητέρας, από την οποία ως μεγαλύτερη κόρη είχε αναλάβει να αναθρέψει τα τρία μικρότερα αδέλφια της. Η ίδια δε ήταν, που μεγαλώνοντας άρχισε να τα προτρέπει να την κοπανήσουν από το σπίτι και να γλιτώσουν επιτέλους.
Η διαφορά της ταινίας, από το Captain Fantastic που είδαμε πέρυσι με τον Βίγκο Μόρτενσεν ως πατέρα που μεγάλωνε τα έξι παιδιά του, μέσα σε ένα δάσος, με ένα αυστηρό πρόγραμμα εκπαίδευσης μακριά από την σύγχρονη κοινωνία, βρίσκεται στο γεγονός ότι εκείνος δεν ήταν μέθυσος και δεν τους υποσχόταν απίστευτα πράγματα, όπως ο Ρεξ Γουόλς του Γούντι Χάρελσον, που επιπλέον τα κακοποιούσε «για να δυναμώσει το χαρακτήρα τους».
Ο αργός σκηνοθετικός ρυθμός κάνει πιο καταπιεστική την ατμόσφαιρα που επικρατεί στα flashbacks των 60’s, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στο πως θα λήξει αυτή η ιστορία το 1989 (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 14/9/17
Είδος: Δράμα, Βιογραφική
Σκηνοθεσία: Ντεστίν Ντανιέλ Κρετόν 
Παίζουν: Μπρι Λάρσον, Γούντι Χάρελσον, Ναόμι Γουότς, Μαξ Γκρίνφιλντ, Σάρα Σνουκ 
Σύνοψη: Το φιλμ βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία περιγράφει τις περιπέτειες μια εκκεντρικής αλλά σφιχτά δεμένης από ανιδιοτελή αγάπη οικογένειας.
Η βραβευμένη με Όσκαρ Brie Larson υποδύεται μια νέα γυναίκα που επηρεασμένη από τον ενθουσιώδη άγριο χαρακτήρα του κατά τα άλλα δυσλειτουργικού πατέρα της κατάφερε με φλογερή αποφασιστικότητα να χτίσει μια επιτυχημένη ζωή με τους δικούς της κανόνες. (Διανομή: Spentzos Film)