3/9/17

Η ατιμασμένη - La Ciociara

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Αλμπέρτο Μοράβια La Ciociara, (που σημαίνει τη γυναίκα από την συγκεκριμένη περιοχή) και σε σκηνοθεσία του μεγάλου Βιτόριο Ντε Σίκα, η ταινία αφηγείται την ιστορία μιας χήρας η οποία πασχίζει να προστατέψει την κόρη της και τον εαυτό της μέσα από την φρίκη του πολέμου.

Ο τελικός σκοπός του σκηνοθέτη είναι να δείξει πως ο πόλεμος δεν είναι καθόλου όμορφος και έχει θύματα από όλες τις μεριές και τα καταφέρνει έχοντας στα ατού του τις εκπληκτικές ερμηνείες: της Σοφία Λόρεν (που κέρδισε το Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου καθώς και το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ των Καννών την ίδια χρονιά και υπήρξε η πρώτη ξένη ηθοποιός που κέρδισε Όσκαρ) και του Ζαν Πολ Μπελμοντό, που εκείνη τη χρονιά ήταν στα high του, συμμετέχοντας σε οκτώ συνολικά ταινίες.
Πιστός στο δόγμα του νεορεαλισμού, o Ντε Σίκα εκτός από την αποτύπωση των χαρακτήρων των απλών ανθρώπων και τις δυσκολίες τους στην συγκεκριμένη περίοδο, μέσα από την ταινία περνάει και μηνύματα για την αυστηρή καθολική κοινωνία, το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι, αλλά και τον προβληματισμό για την μεταπολεμική κατάσταση στην Ιταλία που αποτυπώνεται μέσα από τα λόγια του Μπελμοντό.
Συνολικά, μια ταινία για το σκληρό πρόσωπο του πολέμου μέσα από μια απλή ιστορία των ανθρώπων που προσπαθούσαν να επιβιώσουν (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/9/17
Είδος: Δράμα / Κοινωνική (του 1960 σε επανέκδοση)
Σκηνοθεσία: Βιτόριο Ντε Σίκα
Παίζουν: Σοφία Λόρεν, Ζαν Πολ Μπελμοντό, Ραφ Βαλόνε, Ελεονόρα Μπράουν.
Σύνοψη: Η Τσεζίρα μια πανέμορφη χήρα από τα βουνά της Τσοτσαρίας ζει στη Ρώμη με τη 12χρονη κόρη της Ροζέτα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όταν το 1943 οι σύμμαχοι αρχίζουν να βομβαρδίζουν τη Ρώμη, η Τσεζίρα αποφασίζει να φύγει από τη Ρώμη και να επιστρέψει στο χωριό της. Αφήνει τα κλειδιά και την ευθύνη του παντοπωλείου της στο φίλο του συζύγου της Τζοβάνι και αναχωρεί για το χωριό της, την Αγία Ευφημία. Φτάνοντας εκεί καθοριστική θα γίνει η γνωριμία της με ένα νεαρό ιδεαλιστή το Μικέλε, ο οποίος την ερωτεύεται και προσπαθεί να την κάνει να δει τον κόσμο με άλλα μάτια. Όταν οι σύμμαχοι καταφέρνουν να σπάσουν την άμυνα των Γερμανών και των φασιστών γεννιέται σε όλους η ψευδαίσθηση ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει κι η Τσεζίρα κι η Ροζέτα αποφασίζουν να επιστρέψουν στη Ρώμη. Όμως ένα τραγικό συμβάν θα αλλάξει για πάντα τη σχέση των δυο γυναικών και θα βιώσουν τον εφιάλτη του πολέμου που γίνεται προσωπική τραγωδία (Διανομή: New Star)