21/9/17

Ακόμα κρύβομαι για να καπνίσω – À mon âge je me cache encore pour fumer

Ουσιαστικά έχουμε μια ταινία για την καταπίεση και τον θρησκευτικό και πολιτικό φονταμενταλισμό. Μέσα από μια συνάντηση γυναικών σε ένα χαμάμ στην Αλγερία του 1995, παρακολουθούμε συζητήσεις και αντιπαραθέσεις, φιλίες και αντιζηλίες, που όλα προς το τέλος συγκλίνουν σε δυο διαπιστώσεις: η γυναίκα στις χώρες αυτές ακόμα προσπαθεί να βρει τη θέση της στην κοινωνία και από την άλλη ό φανατισμός είτε πολιτικός είτε θρησκευτικός φέρνει πάντα τραγικά αποτελέσματα.

Στο χαμάμ, όπου σώμα και ψυχή χαλαρώνουν (ή έστω προσπαθούν εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, διότι για τους ισλαμιστές θεωρείται «βρώμικος τόπος» αφού οι γυναίκες δείχνουν γυμνό το σώμα τους, που πρέπει να βλέπει μόνον ο σύζυγος), η Φατιμά προσφέρει παρηγοριά, μασάζ και ηρεμία σε δεκάδες γυναίκες -από έφηβες ως ηλικιωμένες- που επιθυμούν να βγάλουν τις μαντίλες τους, να ηρεμήσουν και να αποδράσουν από την καταπίεση του έξω κόσμου. Να κάνουν ένα τσιγάρο. Δυστυχώς τη συγκεκριμένη μέρα πολλά θα συμβούν μέσα στο χαμάμ, το οποίο θα μετατραπεί σε χώρο αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, με την κάθαρση να επέρχεται λυτρωτικά. Το χαμάμ δεν γίνεται αφορμή να ξεγυμνωθούν οι γυναίκες και να χαλαρώσουν, αλλά να αποκαλυφθούν νοοτροπίες και αντιπαλότητες ηθών, πολιτικών και θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Η σκηνοθέτρια Ραϊάνα, που γεννήθηκε στην Αλγερία τη δεκαετία του ’90 όταν το Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας θέσπιζε νόμους εναντίον των γυναικών, έχει χειριστεί αρκετά καλά ένα θεατρικό έργο που είδε στο Παρίσι (η ταινία είναι γυρισμένη εξ ολοκλήρου μέσα στο ξακουστό Μπέη Χαμάμ, γνωστό και ως Λουτρά Παράδεισος, στην Εγνατία οδό στη Θεσσαλονίκη). (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 21/9/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Ραϊάνα
Παίζουν: Χιάμ Αμάς, Φαντιλά Μπελκεμπλά, Νάντια Κάσι, Νάσιμα Μπενσικού
Σύνοψη: Αλγερία 1995: Η Φατιμά, μια δυνατή γυναίκα και μασέρ ενός χαμάμ σε μια περίοδο κατά την οποία η κατάσταση είναι τεταμένη στην πρωτεύουσα, γίνεται μάρτυρας από μακριά μιας τρομοκρατικής επίθεσης και ενώ προσπαθεί να ηρεμήσει, η ατμόσφαιρα αποδεικνύεται πολύ τεταμένη στον μικρό περίκλειστο κόσμο της, όπου συναντά δυσκολίες στη διατήρηση της τάξης. Η Μέριεμ ένα κορίτσι δεκαέξι ετών που θεωρείτο παρθένα είναι ετοιμόγεννη και έρχεται να κρυφτεί στο χαμάμ, ενώ ο αδελφός της Μοχάμεντ, την κυνηγά για να καθαρίσει την τιμή του με αίμα (Διανομή: Rosebud .21, Seven Group)