7/9/17

Paulina – La patota

Αμφιλεγόμενη ταινία (remake της La patota του 1960), πάνω σε ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα, για το οποίο ο σκηνοθέτης παίρνει ίσες αποστάσεις, τόσο από την πλευρά των πολιτικά ορθών αντιλήψεων περί της αντιμετώπισης του βιασμού μιας κοπέλας, όσο και από την πλευρά της Παουλίνας και της αντισυμβατικής συμπεριφοράς της απέναντι στους βιαστές της.

Η Παουλίνα έχει όλα τα φόντα να εξελιχθεί σε εξαιρετική δικηγόρος στο Μπουένος Άιρες (κατά τον πατέρα της, που είναι μια σημαντική προσωπικότητα), εκείνη όμως επιθυμεί να μορφώσει δύσκολους χαρακτήρες στην επαρχία. Στο χωριό που διδάσκει κάποιοι μαθητές της, την βιάζουν μια νύχτα που εκείνη επιστρέφει σπίτι με το μηχανάκι μιας φίλης της.
Η Παουλίνα, η οποία από την αρχή της ιστορίας έχει διαφορετικές πολιτικοκοινωνικές και περί ηθικής αντιλήψεις από τον πατέρα της (ο διάλογός τους αξίζει στενής παρακολούθησης), δεν καταγγέλλει το γεγονός ακόμα και όταν μαθαίνει ποιος ήταν ο βιαστής και η παρέα του.
Ο πατέρας της (που έχει και τις κατάλληλες διασυνδέσεις) επιμένει να αναλάβει η δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν οι δράστες, ενώ η Παουλίνα έχει αντίθετη άποψη.
Το θέμα είναι ότι στην ταινία, παρά την εξαιρετική ερμηνεία της Ντολόρες Φόνζι, ποτέ δεν καταλαβαίνουμε ποιο κίνητρο οδηγεί την Παουλίνα σ’ αυτή τη συμπεριφορά, η οποία έρχεται δεύτερη στον αγώνα εναντίον του πατέρα της για απόδοση δικαιοσύνης. Εκτός κι αν ήθελε να εφαρμόσει αυτό που του είπε στην αρχή: «Τι νόημα έχει να ζεις, εάν δεν προσπαθήσεις να αλλάξεις προς το καλύτερο τη ζωή τουλάχιστον ενός ανθρώπου;»
Αξίζει και ο διάλογος με τον πατέρα της, μετά την κινητοποίηση της αστυνομίας και την προσπάθεια απόδοσης δικαιοσύνης. Στον οποίο διάλογο, πάλι τηρούνται ίσες αποστάσεις από το σκηνοθέτη, ο οποίος στα υπέρ του έχει όλη την καταπιεστική ατμόσφαιρα του έργου και τα δραματικά κοντινά πλάνα της Ντολόρες Φόνζι, σε μια προσπάθεια διείσδυσης στο χαρακτήρα της..
Ιδεολογικό και ηθικολογικό φιλμ καταστάσεων που συγκρούονται δραματικά και αθόρυβα, χωρίς μελοδραματισμούς (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/9/17
Είδος: Δράμα / Θρίλερ 
Σκηνοθεσία: Σαντιάγκο Μίτρε 
Παίζουν: Ντολόρες Φόνζι, Εστέμπαν Λαμόθ, Όσκαρ Μαρτίνεζ
Σύνοψη: Μία μεγαλοαστή «πολλά υποσχόμενη» δικηγόρος του Μπουένος Άιρες η Παουλίνα αποφασίζει να κάνει αναστροφή στη ζωή της και αναχωρεί για την βαθιά αργεντίνικη επαρχία. Θα γίνει δασκάλα σε ένα ξεχασμένο από θεούς και ανθρώπους χωριό, όπου η πλειοψηφία είναι αναλφάβητη. Ο πατέρας της, ένας καταξιωμένος ανώτατος δικαστής (Oscar Martinez) προσπαθεί μάταια να την μεταπείσει, ώστε να ασχοληθεί απερίσπαστη με τη «λαμπρή» καριέρα που την περιμένει και την εύκολη ζωή μέσα στους κόλπους της καλής κοινωνίας του Μπουένος Άιρες. Συνοδοιπόρος στις απόψεις του πατρός και ο φίλος της. Η Παουλίνα σε πείσμα πάντων και πασών ξεκινάει το μεγάλο ταξίδι (Διανομή: Μικρόκοσμος)