14/9/17

Πικαδέρο – Picadero

Με τίτλο που προέρχεται από την ισπανική (βασκική) λέξη που είναι ο δημόσιος χώρος στον οποίο πηγαίνουν οι εραστές που δεν έχουν δικό τους σπίτι, η ταινία αναφέρεται σε ένα ζευγάρι που προσπαθεί να αναπτύξει τη σχέση του στη σημερινή σύγχρονη Ισπανία, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Ο σκηνοθέτης επηρεασμένος από σκηνοθέτες όπως  ο Άκι Καουρισμάκι ο Τζιμ Τζάρμους, ο Φερνάντο Έιμπκε και η Τζοάνα Χογκ τους οποίους επικαλείται, έχει κάνει μια ταινία χωρίς προσωπικό στυλ, άνευρη, με χλιαρό χιούμορ, εύκολο συναίσθημα και αργό κινηματογραφικό ρυθμό, που δύσκολα αποσπούν το χαμόγελο, έστω και συγκαταβατικά απέναντι σε δύο νέους τον Γκόρκα και την Άνε που προσπαθούν (κυρίως ο Γκόρκα), να αντιμετωπίσουν με ρομαντισμό τη σχέση τους, αλλά η πραγματικότητα πάντα τους προδίδει και τους διαψεύδει. 
Η ταινία παρουσιάζει ενδιαφέρον, σε πρώτη φάση από την άποψη ότι αφορά σε σχέσεις νέων ανθρώπων σε μια χώρα μεσογειακή όπως η δική μας, εν μέσω κρίσης, αλλά διαφορετικής με εμάς νοοτροπία και σε δεύτερη, από μια διαφορετική αισθητική αντιμετώπισης του θέματος, μέσα από κάδρα και χρώματα που θυμίζουν Έντουαρντ Χόπερ (έναν από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρεαλισμού στην αμερικανική τέχνη του μεσοπολέμου). (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 14/9/17
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθεσία: Μπεν Σάροκ 
Παίζουν: Μπάρμπαρα Γκοέναγκα, Τζοσέμπα Ουσαμπιάγκα 
Σύνοψη: Ο Γκόρκα και η Άνε, ένα νέο, άφραγκο ζευγάρι σε μια επαρχιακή πόλη στη χώρα των Βάσκων, δεν μπορούν να περάσουν χρόνο μόνοι τους ούτε στα σπίτια των γονιών τους. Καθώς οι δύο νέοι θέλουν ολοένα και περισσότερο να κάνουν έρωτα και αφού δεν έχουν χρήματα για να πάνε σε ένα ξενοδοχείο, είναι αναγκασμένοι να ψάξουν δημοφιλείς δημόσιους χώρους που χρησιμοποιούνται για σεξ, τους οποίους οι ντόπιοι αποκαλούν «πικαδέρος». Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο εύκολα όσο φαίνονται, και η σχέση τους περνάει και αυτή τη δική της κρίση καθώς οι δυο τους προσπαθούν να βρουν τρόπους διαφυγής από τα πολλαπλά «δεσμά» της οικογένειας, μιας ετοιμόρροπης οικονομίας και ενός αβέβαιου μέλλοντος (Διανομή: One from the heart).