28/9/17

Παράδεισος - Ray

Ο Αντρέι Κοντσαλόφσκι μας καλεί με αυτή την ταινία να μην ξεχάσουμε την ιστορία, όσο τρομακτική και άβολη να είναι, ούτως ώστε «να μη την επαναλάβουμε». Ο «Παράδεισός» του αφορά στις πιο τρομακτικές στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας όπως ήταν η άνοδος των Ναζί και η γενοκτονία των Εβραίων και όσων δεν ταίριαζαν στον «τέλειο Γερμανικό παράδεισο». 

Οι θηριωδίες των Ναζί, μας λέει ο Κοντσαλόφσκι, αποκάλυψαν το βάθος των ικανοτήτων της ανθρωπότητας και παρόλο που ανήκουν στο παρελθόν, αυτός ο τρόπος σκέψης και το μίσος εμφανίζεται και σήμερα απειλώντας τις ζωές πολλών ανθρώπων παγκοσμίως.
Οι ήρωές του, καθισμένοι μπροστά στο φακό, αφηγούνται το παρελθόν τους από μια άλλη ζωή και φυσικά όχι από τον Παράδεισο που ονειρεύονταν και ο θεατής ξαναβλέπει σε flashback τρεις διαφορετικές ιστορίες, οι οποίες συγκλίνουν, αφήνοντας πίσω τους ένα αισιόδοξο μήνυμα στο φινάλε για τη νέα γενιά.
Οι ερμηνείες είναι συγκλονιστικές και η σκηνοθεσία καθηλωτική, αλλά πάνω  σε ένα θέμα που έχει ειπωθεί δεκάδες φορές μέσα από τον κινηματογράφο (Κριτική μου για το myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 28/9/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Αντρέι Κοντσαλόφσκι
Παίζουν: Γιούλια Βισότσκαγια, Φιλίπ Ντουικέν, Βίκτορ Σουκορούκοφ, Πίτερ Κουρτ, Ζαν Ντενίς Ρομέρ
Σύνοψη: Τρεις άνθρωποι διασταυρώνονται σε μια δύσκολη περίοδο του πολέμου: η Όλγα, μία Ρωσίδα μετανάστρια και μέλος της Γαλλικής Αντίστασης, ο Ζυλ Γάλλος συνεργάτης των Ναζί και ο Χέλμουτ, υψηλόβαθμος αξιωματικός των SS… Η Όλγα συλλαμβάνεται από τους Ναζί επειδή έκρυψε παιδιά Εβραίων σε αιφνιδιαστική επιδρομή. Στη φυλακή γνωρίζει το Ζυλ, ο οποίος έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση της. Εκείνος όμως την ερωτεύεται, δέχεται να ελαφρύνει την τιμωρία της με σεξουαλικά ανταλλάγματα. Η Όλγα θα κάνει ότι περνάει από το χέρι της για να αποφύγει μια βίαιη ποινή, αλλά η ελπίδα της για ελευθερία εξασθενεί όσο τα πράγματα παίρνουν μία μη αναμενόμενη τροπή. Η Όλγα μεταφέρεται σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Εκεί συναντά τον υψηλόβαθμο αξιωματικό των SS, Χέλμουτ, που κάποτε έτρεφε συναισθήματα για εκείνη. Μια διεστραμμένη και καταστροφική σχέση ξεκινά. Της προσφέρει διέξοδο που δε πίστευε πια δυνατή, αλλά η γνώμη που έχει σχηματίσει πια η Όλγα για τον «Παράδεισο» είναι οριστική.
(Διανομή: Seven)