14/9/17

Βικτώρια και Αμπντούλ – Victoria & Abdule

Με ένα φιλμ θεαματικό, πλούσιο σε ντεκόρ και κοστούμια και γενικά με μια άρτια υπερπαραγωγή, ο διάσημος Στίβεν Φρίαρς, καταφέρνει να θίξει μέσα σε δύο ώρες θέματα που έχουν σχέση με τη φυλετική διαφορετικότητα, τη θρησκεία, την εξουσία και τη φιλία. 

Ταυτόχρονα σατιρίζει με λεπτό χιούμορ το πρωτόκολλο των Βρετανικών ανακτόρων, τις ίντριγκες, τις πολιτικές σκοπιμότητες και τον ανταγωνισμό σε όλα τα επίπεδα: από τη γυαλιστερή επιφάνεια της βασιλικής αυλής μέχρι τα άχρωμα δωμάτια του υπηρετικού προσωπικού. 
Ο Στίβεν Φρίαρς, των ταινιών «High Fidelity» (2000), «Η βασίλισσα» (2006) και «Philomena» (2013), έχει φτιάξει αυτή τη φορά μια ταινία διασκεδαστική, που όμως αντιμετωπίζει με σοβαρότητα μια σχέση, η οποία στην εποχή της είχε χαρακτηρισθεί εξωφρενική.
Ανεξάρτητα από την πραγματική ιστορία, αλλά και την εξιδανίκευση του χαρακτήρα της βασίλισσας Βικτώριας που επιχειρείται μέσα από τη φιλία της με τον Ινδό, η ταινία του Φρίαρς είναι άρτια από όλες τις απόψεις.
Η Τζούντι Ντεντς δίνει ένα ρεσιτάλ ερμηνείας και παίζει απλά και μόνο με το πλούσιο σε εκφράσεις βλέμμα της που γεμίζει την οθόνη. Δεν δίνει καμία στιγμή το δικαίωμα μέσα από το ρόλο της να εξευτελισθεί ο θεσμός, παρόλο που η οπτική του σκηνοθέτη είναι διαφορετική, στοιχείο που κατατάσσεται στα «υπέρ του».  
Εξαιρετική είναι επίσης, και η ερμηνεία του Αλί Φαζάλ που υποδύεται τον Ινδό υπηρέτη της Αμπντούλ, που κατάφερε να αλλάξει τον τρόπο που έβλεπε τη ζωή η βασίλισσα. Είναι απολαυστικοί και οι δύο. Όπως απολαυστική είναι και η φωτογραφία του Ντάνι Κοέν (τα γυρίσματα έλαβαν χώρα σε πολλές από τις αυθεντικές τοποθεσίες και στην Ινδία πολύ κοντά στο Ταζ Μαχάλ, ενώ για πρώτη φορά, μπήκε συνεργείο μέσα στο Osborne House στην Αγγλία). (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 14/9/17
Είδος: Βιογραφική / Αισθηματική 
Σκηνοθεσία: Στίβεν Φρίαρς 
Παίζουν: Τζούντι Ντενς, Ολίβια Γουίλιαμς, Μάικλ Γκαμπόν, Αλί Φαζάλ, Αντέλ Αχτάρ
Σύνοψη: Η ταινία αφηγείται την αναπάντεχη φιλία που είχε αναπτυχθεί ανάμεσα στη βασίλισσα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας Βικτώρια (Τζούντι Ντενς) κι έναν Ινδό, τον Αμπντούλ, (Αλί Φαζάλ), μέλος του υπηρετικού της προσωπικού, κατά τα τελευταία χρόνια της ζωή της. Οι δυο τους θα έρθουν κοντά και μέσα από τη δική του ματιά, η βασίλισσα θα δει τον κόσμο με άλλη οπτική και θα τον χρίσει έμπιστο δάσκαλο και πνευματικό σύμβουλό της, γεγονός που θα εξοργίσει τον κύκλο της  (Διανομή: U.I.P.)