26/10/17

Καυγάς στο Μπλοκ 99 - Brawl in cell block 99

Γυρισμένο από τον Σ. Κρεγκ Ζάλερ (που είχε γυρίσει και το βίαιο γουέστερν «Τσεκούρι από κόκαλο»), το Μπλοκ 99 είναι εξίσου βίαιο, αλλά και αποκαλυπτικό  των δυνατοτήτων του Βινς Βον, ο οποίος εδώ εκτός από ξύλο δίνει και ένα ρεσιτάλ ερμηνείας.

Πρόκειται για μια ιστορία φυλακής και χαρακτήρων, που σε μπάζει στα έγκατα της πιο σκοτεινής αμερικάνικης φυλακής υψηλής ασφάλειας, από την οποία η πιθανότητα διαφυγής είναι μηδαμινή και όπως αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης: «Υπάρχει πολλή βία στη ταινία. Αλλά όπως και στο Τσεκούρι Από Κόκαλο, δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στον χαρακτήρα. Δε βιάζομαι να δείξω το χαμό, αλλά όταν φτάσει εκείνη η στιγμή, ο θεατής θα το καταλάβει!»
Ο Βινς Βον υποδύεται έξοχα τον Μπράντλεϊ, έναν σκληρό και βίαιο τύπο, με σταθερότητα στις δικές του αξίες και απίστευτη αυτοσυγκράτηση, που τα δείχνει από τις πρώτες σκηνές, όταν απολύεται αξιοπρεπώς από τη δουλειά του και επιστρέφει σπίτι του, «εκτονώνει» τη στεναχώρια του και «συζητά πολιτισμένα» με τη γυναίκα του (που την υποδύεται η εξαιρετική Τζένιφερ Κάρπεντερ) τους λόγους για τους οποίους αυτή τον έχει απατήσει.
Στη συνέχεια, και αφού οι διαφορές του ζευγαριού έχουν τακτοποιηθεί με εξηγήσεις εκατέρωθεν, έρχονται σταδιακά όλα εκείνα τα στοιχεία που εξαναγκάζουν τον Μπράντλεϊ να βγει από τα ρούχα του και να οδηγηθεί στη φυλακή όπου –πραγματικά- υπάρχει πολλή βία.
Η σφιχτή σκηνοθεσία, το κορυφούμενο suspense και οι καλές ερμηνείες κάνουν ανεκτή αυτή την ταινία, στην οποία όπως και στο «Τσεκούρι από κόκαλο», η βία παρουσιάζεται ως «δικαιολογημένη και απαραίτητη». (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 26/10/17
Είδος: Θρίλερ / Φυλακής
Σκηνοθεσία: Σ. Κρεγκ Ζάχλερ
Παίζουν: Βινς Βον, Ντον Τζόνσον, Τζένιφερ Κάρπεντερ, Ούντο Κίερ 
Σύνοψη: Η ζωή ενός πρώην μποξέρ (Βινς Βον) καταρρέει: ενώ ο γάμος του είναι ήδη τελειωμένη υπόθεση, χάνει και τη δουλειά του. Μέσα σε αυτό το αδιέξοδο, αποφασίζει να δουλέψει για έναν παλιό του φίλο, ως βαποράκι. ‘Όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλύτερα μέχρι που βρίσκεται μπλεγμένος σε μία άγρια συμπλοκή ανάμεσα στην αστυνομία και τους αδίστακτους συμμάχους του. Όταν όλα τελειώσουν, θα βρεθεί στη φυλακή, υποχείριο μιας συμμορίας που τον υποχρεώνει σε πράξεις βίας μετατρέποντας τη φυλακή σε ένα άγριο πεδίο μάχης.
Διανομή: Weird Wave