19/10/17

Χωρίς αγάπη - Loveless

O Αντρέι Ζβιάνγκιντσεφ (που το 2014 μας είχε χαρίσει το υποψήφιο και για Όσκαρ Ξένης Ταινίας «Λεβιάθαν») επανέρχεται με το πορτρέτο μιας υπό διάλυση οικογένειας που ζει χωρίς αγάπη, με φόντο τη σύγχρονη Ρωσία. Μια Ρωσία χωρίς ταυτότητα, στην οποία οι άνθρωποι «μιμούνται» το δυτικό τρόπο ζωής.

Η κοινωνία, κατά τον Ζβιάνγκιντσεφ, χαρακτηρίζεται από μια συνεχή ροή πληροφορίας και από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τους άλλους, παρά μόνο τους βλέπουν ως το μέσο για κάποιο σκοπό. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στο ζευγάρι της Ζένια και του Μπόρις, που δεν συμφωνούν σε τίποτα, επιθυμούν και οι δύο να τελειώνουν με το γάμο τους, αλλά έχουν ξεχάσει τελείως πως έχουν και ένα δωδεκάχρονο γιο, τον Λιόσα.  
Ο μόνος τρόπος διεξόδου από αυτή την αποξένωση, την  αδιαφορία, είναι η αφοσίωση στους άλλους, ακόμη και σε ξένους, όπως κάνουν οι εθελοντές της ταινίας, που αναζητούν το μικρό Λιόσα, ο οποίος εδώ λειτουργεί ως μέσο για την καταπολέμηση της μοναξιάς που νιώθει το ζευγάρι, της απανθρωπιάς και της αποδιοργάνωσης του κόσμου γενικότερα. Τον γέννησαν, τον μεγάλωσαν αλλά κανείς δεν τον θέλει πλέον.
Η ταινία παρακολουθεί με αργό μπεργκμανικό ρυθμό, το δράμα των κεντρικών ηρώων και ο θεατής βλέπει μεταξύ άλλων, πως έχει εξελιχθεί η μετακομμουνιστική Ρωσία.
Βλέπεται με αρκετό ενδιαφέρον. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 19/10/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ 
Παίζουν: Μαριάνα Σπίβακ, Αλεξέι Ροζίν, Ματβέι Νοβίκοφ 
Σύνοψη: Βρισκόμαστε στη σύγχρονη Ρωσία. Ο Αλιόσα είναι ένα ντροπαλό, δυστυχισμένο 12χρονο παιδί, που ζει με τους γονείς του. Κανείς τους δεν έχει χρόνο για αυτόν. Ετοιμάζονται να χωρίσουν. Ο καθένας έχει φτιάξει τη δική του ζωή, που δεν τον περιλαμβάνει. Ο καθένας ζητά από τον άλλο να πάρει μαζί του τον Αλιόσα. Γιατί κατά βάθος κανένας τους δεν τον θέλει. Δεν τον ήθελε ποτέ.
Κατά τη διάρκεια ενός βίαιου τσακωμού τους, το παιδί εξαφανίζεται. Ξεκινά μια τεράστια έρευνα για να βρεθεί, κάτι που αντί να φέρει κοντά τους δύο γονείς, τους απομακρύνει ακόμη περισσότερο.
Διανομή: Seven Films