12/10/17

Ο αγαπημένος σου Βίνσεντ - Loving Vincent

Μια εκπληκτική ταινία σε animation που δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοιο και στην οποία για τα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκε ένα μεγάλο μέρος του έργου του διάσημου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκονκ. 
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που έγινε ολόκληρη –ουσιαστικά-  με ζωγραφική στο χέρι. 

Οι χαρακτήρες της ταινίας ερμηνεύονται από ηθοποιούς. Οι ηθοποιοί, είτε δούλεψαν σε πλατό που κατασκευάστηκαν ειδικά για να μοιάζουν με πίνακες του Βαν Γκογκ, είτε μπροστά από green screen. Οι πίνακες του Βαν Γκογκ και τα κινούμενα σχέδια επεξεργασμένα σε υπολογιστή προσαρμόστηκαν σε αυτά τα πλάνα. Στη συνέχεια, οι σχεδιαστές-ζωγράφοι χαρακτήρων ειδικεύτηκαν στο να οραματιστούν τους ηθοποιούς μέσα στα διάσημα πορτρέτα, ώστε να διατηρήσουν τα χαρακτηριστικά τους, και συγχρόνως να φαίνεται ότι μοιάζουν και έχουν τον αέρα του χαρακτήρα στον πίνακα. 
Η ταινία είναι αποτέλεσμα μιας εντυπωσιακής προσπάθειας μεγάλου αριθμού σχεδιαστών, τεχνικών και προγραμματιστών, που διήρκεσε σχεδόν δυόμιση χρόνια. 
Προκαλεί δέος και αξίζει να τη βλέπει κανείς μόνο και μόνο για το στήσιμό της και την απόδοση των έργων ενός μεγαλοφυούς καλλιτέχνη του Βαν Γκογκ «ζωντανών» στη μεγάλη οθόνη (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/10/17
Είδος: Κινούμενη ελαιογραφία
Σκηνοθεσία: Ντορότα Κομπιέλα και Χιου Γουέλτσμαν
Παίζουν: Ρόμπερτ Γκούλαζικ, Ντάγκλας Μπουθ, Έλινορ Τόμλινσον, Τζερόμ Φλιν, Σίρσα Ρόναν, Κρις Ο’Ντάουντ, Τζον Σέσιονς, Άινταν Τέρνερ, Έλεν Μακρόρι
Σύνοψη: Ο Αρμάν Ρουλέν, γιος ταχυδρόμου, αναζητά τον Τεό, αδερφό του διάσημου ζωγράφου Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Έχει στα χέρια του την τελευταία επιστολή που έγραψε ο Βίνσεντ, πριν αυτοκτονήσει. Όταν ανακαλύπτει ότι ο Τεό έχει πεθάνει, προσπαθεί να μάθει όσα περισσότερα μπορεί για την εκπληκτική, παθιασμένη ζωή του Βίνσεντ και να ανακαλύψει την αλήθεια για τον μυστηριώδη θάνατό του. 
(Διανομή: Filmcenter Trianon)