5/10/17

Επαναστάτης στη σίκαλη - Rebel in the rye

Βασισμένη στο βιβλίο «J.D. Salinger: A Life» του Κένεθ Σλαβένσκι, η ταινία παρακολουθεί την ανήσυχη νιότη του Τζέι Ντι Σάλιντζερ, ο οποίος θέλει να γίνει συγγραφέας, μόνο και μόνο επειδή είναι θυμωμένος με τον κόσμο.

Πράγματι, ο Σάλιντζερ έγινε διάσημος από το μυθιστόρημα «Φύλακας στη σίκαλη» που είναι αριστούργημα και ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του μεταπολεμικού ρεαλισμού και επηρέασε πολλούς συγγραφείς, οι οποίοι 30 χρόνια αργότερα δημιούργησαν το ρεύμα που ονομάστηκε «νεορεαλισμός» ή «βρώμικος» ή «μινιμαλιστικός ρεαλισμός». Μετά από αυτό το μυθιστόρημα ο Σάλιντζερ αποσύρθηκε δια παντός από τη συγγραφή.
Ο Νίκολας Χουλτ είναι πάρα πολύ καλός στο ρόλο του μοναχικού και ασυμβίβαστου Σάλιντζερ και καταφέρνει να μας μεταφέρει τον αμφιλεγόμενο και οπωσδήποτε αινιγματικό χαρακτήρα του συγγραφέα. Είναι τυχερός δε, που έχει δίπλα του σε υποστηρικτικό ρόλο τον Κέβιν Σπέισι, που υποδύεται τον Ουίτ Μπερνέτ καθηγητή του στη δημιουργική γραφή, τον άνθρωπο που κατορθώνει να τιθασεύσει τον Σάλιντζερ αλλά όχι μέχρι τέλος. Άλλωστε τι απροσδόκητος χαρακτήρας θα ήταν αν μπορούσε να τιθασευτεί…
Το σενάριο είναι αρκετά δεμένο, πυκνό και η σκηνοθεσία αρκετά σφιχτή ώστε να κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή. Οι σκηνές του πολέμου, που παρεμβάλλονται, προσθέτουν στοιχεία στο χαρακτήρα του Σάλιντζερ, ο οποίος ακόμα και κατά τις μάχες προσπαθούσε να βγάλει ιδέες για τη νουβέλα του «Φύλακας στη σίκαλη», που άλλοτε περιέχει βιογραφικά και άλλοτε φανταστικά στοιχεία.
Η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον και μάλιστα μερικούς μπορεί να τους προτρέψει να διαβάσουν και το μυθιστόρημα (Κριτική μου για το myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 5/10/17
Είδος: Βιογραφία / Δράμα
Σκηνοθεσία: Ντάνι Στρονγκ
Παίζουν: Νίκολας Χουλτ, Κέβιν Σπέισι, Σάρα Πόλσον, Ζόι Ντόιτς
Σύνοψη: Τοποθετημένη χρονικά στο πολύχρωμο κάδρο της Νέας Υόρκης στα μέσα του 20ου αιώνα, η ταινία ακολουθεί τον νεαρό Σάλιντζερ, ενόσω αυτός προσπαθεί να βρει τη «φωνή» του, φλερτάρει με τη διάσημη κοσμική κόρη του συγγραφέα Ευγενίου Ο’Νιλ και πολεμά στις πρώτες γραμμές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτές είναι οι εμπειρίες που θα κυοφορήσουν τη δημιουργία του αριστουργήματός του «Ο φύλακας στη σίκαλη», θα τον κάνουν διάσημο –αλλά και διαβόητο- εν μία νυκτί και, τελικά, θα οδηγήσουν στην απόσυρσή του από τα φώτα της δημοσιότητας για όλη την υπόλοιπη ζωή του.(Διανομή: Odeon)