12/10/17

Ο χιονάνθρωπος – The snowman

Αστυνομικό, ατμοσφαιρικό θρίλερ αγωνίας, με φόντο τα χιονισμένα τοπία της Νορβηγίας και τους εσωστρεφείς, παγερούς, καμιά φορά και κυνικούς χαρακτήρες που διαμορφώνονται κάτω από τους γκρίζους ουρανούς και τις χαμηλές θερμοκρασίες, ή σημαδεύονται από σκληρά παιδικά χρόνια.

Βασισμένη στο ομότιτλο έβδομο βιβλίο του Jo Nesbo με ήρωα τον Χάρι Χόλε (έχουν προηγηθεί: Η νυχτερίδα, Οι κατσαρίδες, Ο κοκκινολαίμης, Νέμεσις, Το αστέρι του διαβόλου και Ο λυτρωτής), η ταινία παρακολουθεί τον σχεδόν περιθωριακό και στα πρόθυρα του αλκοολισμού επιθεωρητή να προσπαθεί να ανακαλύψει έναν κατά συρροή δολοφόνο γυναικών, ο οποίος μάλιστα τον προκαλεί σε προσωπικό επίπεδο.
Ο Μάικλ Φάσμπεντερ, αποτελεί ίσως την ιδανική επιλογή για το ρόλο του Χάρι Χόλε και είναι αυτός που κουβαλάει πάνω του όλο τα βάρος της ταινίας. Ψηλός, ξανθός, αξύριστος, εμφανίζεται όπως περιγράφεται και στα μυθιστορήματα ο Χόλε, μονίμως εξουθενωμένος από τα δικά του προβλήματα, τις εμμονές του απέναντι στην εξουσία καθώς και από τη σχέση του με την Ράκελ Φάουκε, την οποία υποδύεται η Σαρλότ Γκέινσμπουργκ. 
Η σκηνοθεσία του Τόμας Άλφρεντσον (Άσε το κακό να μπει, Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι) είναι αρκετά σφιχτή με νεύρο και διαθέτει αγωνία και ένταση παρά τα flashbacks, με τα οποία προσπαθεί να μπερδέψει το θεατή και καταφέρνει την έκπληξη σε όσους δεν έχουν διαβάσει το μυθιστόρημα. 
Το σενάριο διαθέτει ολοκληρωμένους χαρακτήρες, που υποδύονται γνωστά ονόματα, και στους οποίους εμβαθύνει σωστά με την κίνηση της κάμερας ο Τόμας Άλφρεντσον, ενώ και η φωτογραφία του χειμωνιάτικου τοπίου (Όσλο, Μπέργκεν και οι μεταξύ τους εκτάσεις) είναι εξαιρετικά υποβλητική και τάσσεται στα υπέρ της ταινίας (Κριτική μου στο myFILM.gr)
INFO
Προβάλλεται από 12/10/17
Είδος: Θρίλερ / Αστυνομική
Σκηνοθεσία: Τόμας Άλφρεντσον 
Παίζουν: Ρεμπέκα Φέργκιουσον, Μάικλ Φασμπέντερ, Βαλ Κίλμερ, Κλοέ Σεβινί, Τζ. Κ. Σίμονς, Τζέιμι Κλέιτον, Σαρλότ Γκένσμπουργκ
Ένα κορίτσι ξυπνά κι αναζητά τη μητέρα του. Στον κήπο ένας χιονάνθρωπος με το φουλάρι της μητέρας της τυλιγμένο στο λαιμό του. Ο Χάρι Χόλε και η ομάδα του ξεκινούν την έρευνα και ανακαλύπτουν έναν ανησυχητικό αριθμό γυναικών που έχουν χαθεί στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων. Ένας κατά συρροή δολοφόνος παίζει διεστραμμένα παιχνίδια στρατηγικής και ο Χόλε καλείται να μπει στο μυαλό του, αλλιώς ένας ακόμα χιονάνθρωπος θα εμφανιστεί κι άλλη μια γυναίκα θα δολοφονηθεί.
Διανομή: U.I.P