16/11/17

Ανεμιστήρας

Από τα πρώτα πλάνα βλέπεις ότι έχεις να κάνεις με μια δυσλειτουργική οικογένεια. Ο πατέρας και μητέρα εργαζόμενοι σκληρά στη Δραπετσώνα με τα όνειρά τους κατεστραμμένα και η κόρη τους εγκαταλειμμένη στην τύχη της ζει και εκείνη στο δικό της κόσμο. Το σπίτι μικρό, στενόχωρο, επιπλωμένο με φτηνά έπιπλα και κινηματογραφημένο από γωνίες που το κάνουν ακόμα πιο καταθλιπτικό.  

Η πρώτη σκηνή θέλει το ζευγάρι να είναι καθηλωμένο σε κάποιο χώρο του σκοτεινού σπιτιού και να απαντά με ένα Ναι ή ένα Όχι στις ερωτήσεις ενός μικρού κοριτσιού. Είναι εμφανές ότι το κορίτσι υποφέρει από την έλλειψη επικοινωνίας και την αποξένωση των γονιών και προσπαθεί να τους φέρει κοντά. Το διαπιστώνουμε αυτό από τα flashback που μας εξηγούν τα αδιέξοδα των γονιών που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο, επίσης, και την κόρη τους. 
Κάποια στιγμή, η κόρη μπαίνει στο σπίτι κρατώντας μια χειροβομβίδα, από την οποία αποσπά την περόνη και κρατώντας την συνεχώς για να μην εκραγεί, προσπαθεί να «εκβιάσει» τους γονείς της να αγαπηθούν από την αρχή και να λειτουργήσουν σε μια μονιασμένη οικογένεια, να απολαύσουν τη ζωή όλοι μαζί.
Η ιδέα του σεναρίου, δεν είναι κακή. Τραβηγμένη από τα μαλλιά και άνευρη είναι η εξέλιξή του. Όπως άνευρες είναι και οι ερμηνείες, ενώ η πολύ καλή και ατμοσφαιρική φωτογραφία του Σταμάτη Γιαννούλη, δυστυχώς δε σώζει την ταινία. Κρίμα. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 16/11/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μπίτος
Παίζουν: Παίζουν: Γιώργος Βαλαής, Ειρήνη Δράκου, Δανάη Ανδρουλάκη 
Σύνοψη: Ο «Ανεμιστήρας» εκτυλίσσεται στη Δραπετσώνα και ακολουθεί την οικογένεια του Άλκη, της Μάχης και της 11χρονης κόρης τους, Λεμονιάς. Η ιστορία ξεκινά όταν η Λεμονιά εμφανίζεται ξαφνικά μπροστά στους γονείς της, διακόπτοντας έναν από τους συνεχείς καυγάδες τους, με μια χειροβομβίδα στα χέρια… Με τις κοινές διαδικτυακές τις γνώσεις, την απασφαλίζει και την ίδια στιγμή γίνεται ο «σκηνοθέτης» της οικογενειακής τους ζωής εξαναγκάζοντας τους υπό την απειλή της έκρηξης να κοιτάξουν ο ένας τον άλλο μέσα από τη δική της οπτική, σε ένα σκληρό παιχνίδι εναλλαγής ρόλων μεταξύ ζωής και θανάτου.
Διανομή: Μικρόκοσμος