23/11/17

Καζαντζάκης

Μια ταινία φόρος τιμής στην τεράστια και πολυσχιδή προσωπικότητα του συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη (και δημοσιογράφου, μουσικού, ποιητή, πολιτικού και φιλόσοφου με πλούσιο λογοτεχνικό, ποιητικό και μεταφραστικό έργο, όπως αναφέρεται στα λεξικά όλου του κόσμου). Αλλά και φόρος τιμής στο Στάθη Ψάλτη, που αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του, αφού σ’ αυτήν υποδύθηκε τον Ηγούμενο της Μονής Σινά. 

Μια ταινία, στη διάρκεια της οποίας όπως είναι φυσικό, δεν μπορεί να «χωρέσει» η πληθωρική προσωπικότητα του σημαντικότερου και περισσότερο μεταφρασμένου παγκοσμίως λογοτέχνη (τον υποδύεται ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος), μερικά έργα του οποίου όπως ο «Καπετάν Μιχάλης», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» και  «Ο τελευταίος πειρασμός» αποτέλεσαν τεράστιο θέμα για την Εκκλησία της Ελλάδος. Έτσι, ο Γιάννης Σμαραγδής, βασισμένος στο βιβλίο του «Αναφορά στο Γκρέκο», που είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα και περιλαμβάνει όλες τις απόψεις και τις σκέψεις του Καζαντζάκη και με τη σημαντική βοήθεια του διευθυντή φωτογραφίας Άρη Σταύρου, στην ταινία αυτή, απεικονίζει μερικές από τις σημαντικές στιγμές της ζωής του.
Την παιδική του ηλικία, που τον Καζαντζάκη υποδύεται ο οκτάχρονος Αλέξανδρος Καμπαξής, κατά την οποία φαίνεται να υπέφερε από έναν σκληρό πατέρα, ο οποίος προσπαθούσε –σαδιστικά σχεδόν- να του επιβάλλει την εθνική του ταυτότητα, όπως τον υποδύεται ο Αργύρης Ξάφης. Τη γνωριμία του με την μετέπειτα σύντροφό του Ελένη (παίζει, η Μαρίνα Καλογήρου). Τη φιλία του με τον Άγγελο Σικελιανό, τον οποίο αποδίδει ως αλαζόνα και υπερφίαλο ο Νίκος Καρδώνης. Τη γνωριμία του με τον Γιώργη Ζορμπά, που τον ενέπνευσε να γράψει το έργο «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», τον οποίο υποδύεται ο Θοδωρής Αθερίδης, μιμούμενος τον Άντονι Κουίν από την ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη. Τη συνάντησή του με τον Ζιλ Ντασέν (Αλέξανδρος Κολλάτος) και τη Μελίνα Μερκούρη (Ζέτα Δούκα) και άλλες στιγμές που απεικονίζονται ως flashback, από την αφήγηση του ώριμου πλέον Καζαντζάκη που τον υποδύεται ο Στέφανος Ληναίος. 
Η ταινία κυλάει αργά, μέσα από την αφήγηση των κειμένων του Καζαντζάκη, αναδεικνύοντας έτσι το λογοτεχνικό του ύφος και τις φιλοσοφικές και μεταφυσικές αναζητήσεις του και ταυτόχρονα προβάλλοντας μαγευτικές εικόνες και τοπία της Ελλάδας. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 23/11/17
Είδος: Βιογραφία / Δράμα
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής
Παίζουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Μαρίνα Καλογήρου, Νίκος Καρδώνης, Αργύρης Ξάφης, Θοδωρής Αθερίδης, Αλέξανδρος Κολλάτος, Ζέτα Δούκα, Στέφανος Ληναίος, Αλλέξανδρος Καμπαξής, +Στάθης Ψάλτης
Σύνοψη: Το σενάριο της ταινίας βασίζεται στην αυτοβιογραφία του μεγάλου Έλληνα και οικουμενικού συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη, «Αναφορά στο Γκρέκο». Είναι μια πολυκύμαντη αναζήτηση του συγγραφέα, μέσα από όνειρα και ταξίδια σε τόπους που αγάπησε, διεκδικώντας να κατανοήσει βιωματικά τον Χριστό, τον Βούδα, τον Λένιν, για να καταλήξει, μέσω του Οδυσσέα του, στην «Κρητική Ματιά» η οποία τον οδήγησε στην κατάργηση του φόβου του θανάτου και στην κατάκτηση μιας ανώτερης ελευθερίας.
Πρόκειται για μια ιστορία αγάπης, πίστης και δύναμης ενός συγγραφέα που μπόρεσε να ξεπεράσει τις αντιξοότητες και τη βαρβαρότητα της εποχής του και να μείνει το έργο του αιώνιο.
Διανομή: Audio Visual