16/11/17

Happy end

Οι φίλοι του Χάνεκε, με αυτή  την ταινία του, θα χαρούν τη φρέσκια - νεανική του ματιά στην Ευρώπη του σήμερα: επαφές μέσω δικτύων κοινωνικής δικτύωσης και προσφυγιά, που σφίγγει όλο και περισσότερο την παρακμάζουσα κοινωνία της υποτιθέμενης ευμάρειας. 

Οι υπόλοιποι θεατές, θα έχουν ένα μικρό πρόβλημα. Μεγάλες σιωπές, αργό γενικά το γύρισμα, που όμως δείχνει τη βαρεμάρα στη ζωή των μεγαλοαστών και ξεσπάσματα ενός σκηνοθέτη, που δεν ζητάει συμπάθεια για τους ήρωές του, δεν χαρίζει την ανακούφιση ενός «ευτυχισμένου τέλους» σε αυτή τη ζωή και όποιος το περιμένει, ας είναι έτοιμος να εκπλαγεί δυσάρεστα.
Η ευρωπαϊκή οικογένεια προσωποποιημένη από μια πλειάδα πολύ καλών ηθοποιών (Τρεντινιάν ως παρελθόν, Ιπέρ και Κασοβίτς ως παρόν) φαίνεται να παρακμάζει και ο Χάνεκε παρακολουθεί τα μέλη της μέσα από τη ματιά -και την οθόνη του smartphone- της  εγγονής (το μέλλον), την οποία υποδύεται εξαιρετικά η 13χρονη βελγίδα ηθοποιός Φαντίν Αρντουάν. 
Η μικρή Εβ περιφέρεται επιφανειακά ανέκφραστη και αινιγματική στα δωμάτια του πύργου της οικογένειας (κάπου στο Καλαί και όχι μακριά από προσφυγικό καταυλισμό) και παρακολουθεί τους πάντες, τους οποίους κατά βάθος θεωρεί υπεύθυνους για την όποια κατάντια τους. Ενώ όμως φαίνεται αμέτοχη στα όσα συμβαίνουν, με τη στάση της τους βοηθάει να βουλιάζουν περισσότερο στο βούρκο που έχει δημιουργήσει η αταραξία και η αδιαφορία τους.
Η ταινία βλέπεται με ενδιαφέρον. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 16/11/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Μίκαελ Χάνεκε
Παίζουν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Ζαν-Λουί Τρεντινιάν, Ματιέ Κασοβίτς, Φαντίν Αρντουάν, Τόμπι Τζόουνς
Σύνοψη: Μη σας παραπλανεί ο τίτλος: τίποτα το «happy» δεν υπάρχει στη ζωή της οικογένειας Λοράν. Η Αν έχει αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση από τον πατέρα της, Ζορζ λόγω της προχωρημένης του ηλικίας. Η Αν έχει επίσης να διαχειριστεί τις πιθανώς καταστροφικές συνέπειες ενός εργατικού ατυχήματος σε ένα από τα εργοτάξια της επιχείρησης, το οποίο ίσως είναι σφάλμα του γιου της και μελλοντικού διαδόχου της στην κεφαλή της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζει τον γάμο της με τον Λόρενς. Εν τω μεταξύ, ο αδερφός της αναλαμβάνει την επιμέλεια της έφηβης κόρης του από τον πρώτο του γάμο μετά τη μυστηριώδη δηλητηρίαση της μητέρας της και πρώην συζύγου του. Κι εκείνος, όμως, κρύβει μυστικά, τα οποία θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο τον δεύτερό του γάμο…
Διανομή: Rosebud.21, Seven Group