2/11/17

Ο θάνατος του ιερού ελαφιού - The killing of a sacred deer

Εμπνευσμένος από την αρχαία τραγωδία (η Ιφιγένεια αναφέρεται σε κάποια στιγμή του φιλμ) και όντας εξαιρετικός στο να δημιουργεί ένα δικό του εσωστρεφή και κλειστοφοβικό κόσμο (με την οικογένεια πάντα σε πρώτο πλάνο) και να μας βυθίζει σ’ αυτόν, ο Γιώργος Λάνθιμος, αυτή τη φορά έχει γυρίσει μια ταινία εξωφρενικής εκδίκησης:
ένας εφιαλτικός σε εμφάνιση έφηβος, που λειτουργεί συμβολικά ως Νέμεσις ενός χειρουργού που είχε μια αποτυχημένη επέμβαση, μπαίνει στη ζωή του και τον εξωθεί σε ακραίες καταστάσεις.
Με την κάμερα να μην κινείται ποτέ στο ύψος των ματιών, αλλά από χαμηλά ή ψηλά και με τη χρήση ευρυγώνιου φακού, ο Λάνθιμος δείχνει –όσο περνάει ο καιρός- ότι είναι έντονα επηρεασμένος από τον Στάνλεϊ Κιόυμπρικ και αυτό μεν δεν είναι κακό, αλλά φαίνεται να το παρακάνει και φοβάμαι μη θεωρηθεί αντιγραφέας.
Θεωρώ το υποβλητικό soundtrack με στοιχεία κλασσικής μουσικής, ως ένα από τα μεγάλα ατού αυτού του ψυχολογικού θρίλερ, ακόμα και στις στιγμές που τα έγχορδα ξύνουν επώδυνα τα αυτιά του θεατή, ενώ η φωτογραφία και τα κάδρα, όπως προανέφερα και για την κάμερα, ακολουθούν τη συνταγή Κιούμπρικ.
Όσο για τις ερμηνείες ακόμα έχω την απορία (και από τον «Αστακό» του), πώς γίνεται να τις αξιολογήσεις όταν όλοι μιλούν σαν ρομπότ τροφοδοτημένα με ανθρώπινους ήχους: Αργή άρθρωση, μονότονη ένταση (εκτός από μια έκρηξη μεταξύ Φάρελ και Κίντμαν) και συρτές φωνές. Πιο flat, κοιμάσαι. Ευτυχώς που υπάρχουν τα παιδιά και σώζουν την κατάσταση, καθώς και το σχετικό suspense πάνω στην εξέλιξη της ιστορίας. Αν και ο τίτλος, μαζί με την αναφορά στην Ιφιγένεια, προετοιμάζουν το θεατή για το τραγικό φινάλε. 
Ενδιαφέρουσα, για άλλη μια φορά, η του Λάνθιμου εμπειρία. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 2/11/17
Είδος: Δράμα
Σκηνοθεσία: Γιώργος Λάνθιμος
Παίζουν: Νικόλ Κίντμαν, Κόλιν Φάρελ, Αλίσια Σίλβερστοουν, Μπάρι Κέογκαν, Ράφι Κάσιντι, Μπιλ Καμπ, Σάνι Σούλιτς
Ο Steven είναι ένας διαπρεπής καρδιοχειρουργός, παντρεμένος με την Anna, μία καταξιωμένη οφθαλμίατρο. Είναι ευκατάστατοι και ζουν ευτυχισμένοι με τα δύο τους παιδιά, την έφηβη Kim και τον δωδεκάχρονο Bob. O Steven έχει αναπτύξει φιλική σχέση με τον Martin, ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, ορφανό από πατέρα, το οποίο έχει υπό την προστασία του. Τα πράγματα παίρνουν ολέθρια τροπή όταν ο Steven συστήνει τον Martin στην οικογένεια του. Το νεαρό αγόρι αναστατώνει τον κόσμο τους και υποχρεώνει τον Steven να επιλέξει ανάμεσα σε μια ακραία θυσία ή τον κίνδυνο να χάσει τα πάντα.
Διανομή: Feelgood