7/11/17

Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς - Le jeune Karl Marx

Μια Βελγο-Γαλλο-Γερμανική παραγωγή για το πώς φτάσαμε στο «Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη, το φάντασμα του κομμουνισμού». Την εναρκτήρια φράση από την εισαγωγή του Κομμουνιστικού Μανιφέστου.

Ο Ραούλ Πεκ, μετά το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Δεν είμαι ο νέγρος σου», έκανε μια ταινία πάνω σε μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές θεωρίες που έχει γνωρίσει ποτέ ο κόσμος, η οποία επικεντρώνεται περισσότερο στην πιστή αναπαράσταση μιας ατμόσφαιρας έντασης που υπήρχε στην Ευρώπη της δεκαετίας του 1840. Μια Ευρώπη γεμάτη εντάσεις, ευάλωτη στη λογοκρισία και στο μεταίχμιο λαϊκών επαναστάσεων, που μέχρι τότε δεν είχαν προηγούμενο και οι οποίες κορυφώθηκαν, σύμφωνα με την ταινία, με τη συγγραφή του «Κομμουνιστικού Μανιφέστο».
Η ταινία αναλώνεται στους ατελείωτους διαλόγους, τις συμφωνίες και τις διαφωνίες, μεταξύ διάσημων στη συνέχεια διανοητών, των οποίων οι σκέψεις απασχολούν και σήμερα τον κόσμο, με το φακό του Ραούλ Πεκ να ακολουθεί την τριάδα του Καρλ, της γυναίκας του Τζένι και του Φρίντριχ Ένγκελς (που ως γιος εργοστασιάρχη έχει μελετήσει και βιώσει από κοντά τις απαρχές του προλεταριάτου στην Αγγλία), στην προσπάθειά τους να οργανώσουν το εργατικό κίνημα.
Ατελείωτοι θεωρητικοί διάλογοι και ένα φινάλε (ενσωματωμένο στα credits), που προσπαθεί να συνδέσει την εποχή εκείνη με το σήμερα, αδυνατίζουν το στόχο του σκηνοθέτη, που προφανώς θέλει να μιλήσει στο ευρύτερο κοινό, προσπαθώντας να μη στρεβλώσει την ιστορική αλήθεια. (Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 9/11/17
Είδος: Βιογραφία
Σκηνοθεσία: Ραούλ Πεκ 
Παίζουν: Αουγκούστ Ντιλ, Στέφαν Κόναρσκε, Βίκυ Κριπς, Χάνα Στιλ, Ολιβιέρ Γκουρμέ, Αλεξάντερ Σιρ
Σύνοψη: Ο 26χρονος Καρλ Μαρξ παίρνει το δρόμο της εξορίας με τη σύζυγό του, Τζένι. Στο Παρίσι του 1844, συναντούν τον νεαρό Φρίντριχ Ένγκελς, γιο εργοστασιάρχη, που έχει μελετήσει και βιώσει από κοντά τις απαρχές του προλεταριάτου στην Αγγλία. Ο κομψευόμενος Ένγκελς φέρνει στον Μαρξ το κομμάτι που του έλειπε για να σχηματίσει το νέο όραμά του για τον κόσμο. Μαζί, ενάντια στη λογοκρισία και τις αστυνομικές εφόδους, παρά τις εξεγέρσεις και τις πολιτικές αναταραχές, θα συμβάλουν καταλυτικά στη γέννηση του εργατικού κινήματος, το οποίο μέχρι τότε ήταν εν πολλοίς αυτοσχέδιο και ανοργάνωτο.
Διανομή: Rosebud.21, Seven Group