4/11/17

Τι συνέβη στη Δευτέρα - What happened to Monday

Άλλη μια ιστορία με φόντο τον υπερπληθυσμό και την καταπολέμησή του και στο μυαλό μου έρχεται (άσχετα) το «Νέα Υόρκη, 2022 μ.Χ.» (όπως προβλήθηκε στη χώρα μας γύρω στο 1973, το Soylent Green του Ρίτσαρντ Φλάισερ με πρωταγωνιστή τον Τσάρλτον Ίστον). Σε εκείνη ο πληθυσμός τρέφεται με μια «συνθετική» τροφή τη Σόιλεντ Γκριν και ο ντετέκτιβ Τσάρλτον Ίστον στην προσπάθεια να εξιχνιάσει μια δολοφονία βρίσκεται αντιμέτωπος με την εταιρία που την παρασκευάζει και το μεγάλο μυστικό της.
Στο «Τι συνέβη στη Δευτέρα», τα επτάδυμα κορίτσια που επί 30 χρόνια ξέφευγαν τον έλεγχο σε μια κοινωνία που ήθελε «κάθε οικογένεια και ένα παιδί», βρίσκονται αντιμέτωπα με μια αυταρχική εξουσία που θέλει τα επιπλέον παιδιά κάθε οικογένειας, να «καταψύχονται» μέχρι να βρεθεί λύση στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού. Μια εξουσία που κρύβει και αυτή κάποιο μυστικό.

Η ιδέα είναι καταπληκτική, για ένα σενάριο ήπιας επιστημονικής φαντασίας με κάποιο φιλοσοφικό υπόβαθρο και στοιχεία αστυνομικής ιστορίας. Δεδομένου ότι κάποια στιγμή η Δευτέρα εξαφανίζεται και τα υπόλοιπα κορίτσια δεν ξέρουν τι να κάνουν, μιας και όλα κυκλοφορούσαν εκ περιτροπής με το ίδιο όνομα Κάρεν Σέτμαν.
Το πρώτο μέρος της ταινίας, θα καταγοητεύσει τους φίλους της επιστημονικής φαντασίας, όχι μόνο θεματικά αλλά και από άποψη ερμηνείας της Νούμι Ράπας, η οποία υποδύεται τις επτά αδελφές: την πανέξυπνη, σοφιστικέ, οξυδερκή, σκληρή και φιλόδοξη Δευτέρα – τη χαλαρή και new age lifestyle Τρίτη – την αθλητική, σκληροτράχηλη και μαχήτρια Τετάρτη – την ιδεολόγο και επαναστάτρια Πέμπτη – την εσωστρεφή, ήσυχη και εξαιρετική σε θέματα νέας τεχνολογίας Παρασκευή – την αστεία, πονηρή, σπιρτόζα και party animal Σάββατο – την τρυφερή και θρησκευόμενη Κυριακή, οι οποίες έχουν υποχρέωση να αλληλοενημερώνονται ώστε η Κάρεν Σέτμαν -καθημερινά για τους τρίτους- να εμφανίζεται ως μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα. Επαναλαμβάνω, φοβερή ιδέα για επιστημονική φαντασία.  
Δυστυχώς όμως, το δεύτερο μέρος όπως εξελίσσεται, μέσα από απρόβλεπτες καταστάσεις, σε ταινία καταιγιστικής δράσης και εύκολων λύσεων είναι απογοητευτικό. 
Κρίμα, και ειδικότερα για τη συμμετοχή της Γκλεν Κλόουζ και του Ουίλεμ Νταφόε που έχουν χαρακτηριστικούς ρόλους.
INFO
Προβάλλεται από 2/11/17
Είδος: Επιστημονική φαντασία
Σκηνοθεσία: Τόμι Βίρκολα
Παίζουν: Νούμι Ραπάς, Γκλεν Κλόουζ, Ουίλεμ Νταφόε, Μαρουάν Κενζάρι, Κρίστιαν Ρούμπεκ
Σύνοψη: Το 2073, ο υπερπληθυσμός και η πείνα έχουν αναγκάσει τις κυβερνήσεις να λάβουν δραστικά μέτρα για την αντιμετώπισή τους, υποχρεώνοντας τις οικογένειες να κάνουν μόνο ένα παιδί.  Επτά πανομοιότυπες αδελφές ζουν μία κρυφή ζωή, διαρκώς καταζητούμενες από το Τμήμα Κατανομής Παιδιών, υιοθετώντας μία ταυτότητα: αυτήν της Κάρεν Σέτμαν. Μεγαλωμένες και εκπαιδευμένες από τον παππού τους, ο οποίος τους έδωσε και τα ονόματά τους - Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή- κάθε κοπέλα μπορεί να βγει στον έξω κόσμο μία φορά την εβδομάδα, χρησιμοποιώντας την κοινή τους ταυτότητα. Όλα κυλάνε κανονικά, μέχρι που μία μέρα, η Δευτέρα δεν επιστρέφει σπίτι…(Διανομή: Odeon)