7/12/17

Το τετράγωνο – The square

Ο Ρούμπεν Έστλουντ κάνει ένα εύστοχο σχόλιο πάνω στη Σουηδική κοινωνία της ευμάρειας, η οποία ακολουθεί με ταχύ ρυθμό την οικονομική και ανθρωπιστική κρίση της Ευρώπης.

Η προσπάθειά του να προκαλέσει και ταυτόχρονα να διασκεδάσει και να ψυχαγωγήσει το θεατή, με καταγγελτική διάθεση, χιούμορ και ταυτόχρονη διδαχή περί ηθικής και πολιτικής ορθότητας, ελαφρώς αποδυναμώνεται από τη μεγάλη διάρκεια της ταινίας, χωρίς όμως να χάνει το στόχο της. 
Τα θέματα που θίγει είναι πολλά, ενδιαφέροντα και τεράστια, όπως η ευθύνη και η εμπιστοσύνη, οι ταξικές διαφορές, οι διαφορές στην κουλτούρα των ατόμων, η δυσπιστία απέναντι στο κράτος, οι ηθικές αξίες που δείχνουν να υποχωρούν στη σύγχρονη κοινωνία και να δίνουν τη θέση τους στην ισχύ της εξουσίας και το νόμο της ζούγκλας, ενώ η ανεκτικότητα διακωμωδείται με λεπτό τρόπο και χιούμορ που θα σπάσει τα κόκκαλα, των «πολιτικά ορθών» (ειδικά στο επεισόδιο της συνέντευξης τύπου που διακόπτεται συνεχώς).
Παράλληλα, με το τελευταίο «επεισόδιο» της ταινίας και το καλλιτεχνικό χάπενινγκ του «άγριου» που εισβάλλει στο πολυτελές σαλόνι, τονίζει τη δυσπιστία απέναντι στα «έργα» τέχνης. 
Προηγουμένως, ο σκηνοθέτης έχει φροντίσει να κλονιστεί και η αξιοπιστία των μέσων ενημέρωσης, που κυνηγούν τον εντυπωσιασμό εις βάρος της ουσίας των πραγμάτων, όπως συμβαίνει στην προσπάθεια προβολής του «Τετράγωνου», με ανορθόδοξο τρόπο.
Ο Ρούμπεν Έστλουντ, μου φάνηκε σα να προσπαθούσε να μιμηθεί τον άλλο ζωηρό και τολμηρό Σουηδό σκηνοθέτη, τον Ρόι Άντερσον («Τραγούδια από τον δεύτερο όροφο», «Εσείς οι ζωντανοί» και «Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί συλλογιζόμενο την ύπαρξή του»), αλλά βρήκα την ταινία του πιο light. Παρόλα αυτά δεν χάνει το ενδιαφέρον της, περνάει τα μηνύματά της μέσα από την Τέχνη και τον κόσμο της και συστήνεται ως αρκετά καλή. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/12/17
Είδος: Κοινωνική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Ρούμπεν Έστλουντ
Παίζουν: Κλάες Μπανγκ, Ελίζαμπεθ Μος, Ντομινίκ Γουέστ, Τέρι Νόταρι
Ο ευφυής και ωραίος Κρίστιαν είναι καταξιωμένος επιμελητής σε ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης. Διαζευγμένος και αφοσιωμένος πατέρας δύο παιδιών, οδηγεί ηλεκτρικό αυτοκίνητο και υποστηρίζει κοινωφελείς οργανισμούς. Η επόμενη έκθεση που επιμελείται, με τίτλο «Το τετράγωνο», είναι μια εγκατάσταση που προσκαλεί τους περαστικούς στον αλτρουισμό, υπενθυμίζοντας την ευθύνη απέναντι στον συνάνθρωπο. Αλλά καμιά φορά είναι δύσκολο να ανταποκριθείς στα ίδια σου τα ιδεώδη. Ο ίδιος ο Κρίστιαν αντιδρά αλλόκοτα στην κλοπή του κινητού του και μπλέκεται σε ντροπιαστικές καταστάσεις. Σε παράλληλη δράση, η ομάδα δημοσίων σχέσεων του μουσείου έχει δημιουργήσει μια αναπάντεχη καμπάνια για «Το τετράγωνο». Η ανταπόκριση είναι υπερβολική και ο Κρίστιαν, αλλά και το ίδιο το μουσείο, οδηγούνται σε υπαρξιακή κρίση.
Διανομή: Feelgood