7/12/17

Wonder Wheel

Με την αρχαία ελληνική τραγωδία στο πίσω μέρος του κεφαλιού του, αλλά και τη δραματικότητα των έργων του Τένεσι Ουίλιαμς να τον επηρεάζουν όλο και περισσότερο, ο Γούντι Άλεν μας χαρίζει αυτή τη φορά ένα φιλμ για τον γυναικείο πόνο, τον οποίο αποτυπώνει συγκλονιστικά η Κέιτ Γουίνσλετ, στο ρόλο μιας γυναίκας συντετριμμένης από ένα γάμο και μια ζωή που ουσιαστικά δεν ήθελε.

Η Κέιτ Γουίνσλετ ερμηνεύει εξαιρετικά τη Τζίνι, που έχει παντρευτεί τον Χάμπτι έναν πρώην αλκοολικό (ο Τζιμ Μπελούσι εξελίσσεται σε τέλειος καρατερίστας), τον οποίο πρέπει να συγκρατεί μη παρασυρθεί πάλι στο πιοτό και ταυτόχρονα πρέπει να προλαβαίνει και τον από τον πρώτο της γάμο μικρό γιο της, που είναι πυρομανής. Τη λύτρωσή της από τα αδιέξοδα που βρίσκεται, την βλέπει στο γοητευτικό πρόσωπο του Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, που υποδύεται ένα ναυαγοσώστη στο Κόνι Άιλαντ, τον οποίο και ερωτεύεται. Η μοίρα όμως, που παίζει μεγάλο ρόλο στην ταινία, θα τους τα φέρει αλλιώς από τη στιγμή που εμφανίζεται η Καρολίνα, κόρη του άντρα της από τον πρώτο του γάμο.
Το σενάριο σε κρατάει καθηλωμένο, όπως και η σφιχτή σκηνοθεσία. Οι ερμηνείες είναι εξαιρετικές και πάνε στο βάθος των χαρακτήρων, ενώ το περιβάλλον της δεκαετίας του ’50 είναι προσεγμένο στην εντέλεια και εξυπηρετείται υπέροχα από τη φωτογραφία του Βιτόριο Στοράρο (είχε αναλάβει και το Café Society του Γούντι Άλεν). Τα χρώματα ακολουθούν τους χαρακτήρες του έργου και τα συναισθήματά τους, κάτω από την πρόφαση των φωτισμών νέον που περιβάλλουν το σπίτι των κεντρικών ηρώων και προσδίδουν μια θεατρικότητα. Στα κοντινά πλάνα της Κέιτ Γουίνσλετ κυριαρχεί το κόκκινο του πάθους, το οποίο μεταβαίνει μέσα από το πορτοκαλί και το κίτρινο σταδιακά στο ψυχρό μπλε, όταν εμφανίζεται η Τζούνο Τεμπλ, που υποδύεται την Καρολίνα, μια επιπόλαιη κοπέλα με άσχημο παρελθόν και αβέβαιο μέλλον. (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 7/12/17
Είδος: Δράμα  
Σκηνοθεσία: Γούντι Άλεν 
Παίζουν: Κέιτ Ουίνσλετ, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, Τζούνο Τεμπλ, Τζιμ Μπελούσι
Σύνοψη: Στη νέα του ταινία, Wonder Wheel, ο σκηνοθέτης μας ταξιδεύει στη δεκαετία του ’50, στο Κόνι Άιλαντ. Εκεί, η σύζυγος ενός μεσήλικα χειριστή καρουζέλ στην παραλιακή Προμενάντ, ερωτεύεται παράφορα έναν ναυαγοσώστη, τον οποίο φλερτάρει παράλληλα και η κόρη του άντρα της από τον πρώτο του γάμο.
Διανομή: Odeon