7/3/18

Ο θάνατος του Στάλιν - The death of Stalin

Βασισμένη στο γαλλικό graphic novel των Φαμπιάν Νουρί και Τιερί Ρομπάν, η ταινία «Ο θάνατος του Στάλιν», που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και διακωμωδεί όσα εξελίχθηκαν στη Σοβιετική Ένωση, λίγες ημέρες πριν από την κηδεία του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι (Στάλιν ήταν το ψευδώνυμό του που σήμαινε «σιδερένιος») 
με τρόπο που θα ενοχλήσει τους φίλους και οπαδούς ενός ανθρώπου που χάραξε την ιστορία με το δικό του τρόπο, αλλά για τους υπόλοιπους καταφέρνει με ένα σαρδόνιο ύφος να απεικονίσει όλη την τρέλα και την απανθρωπιά των ολοκληρωτικών καθεστώτων.
Ο Στάλιν έχοντας ο ίδιος εξαλείψει την ενεργή πολιτική αντιπολίτευση μέσω διαγραφών, φυλακίσεων, εξοριών και εκτελέσεων, των κομμουνιστών που διαφωνούσαν με τις επιλογές του και τη νοοτροπία του, που είχε επιβάλλει στο Κομμουνιστικό κόμμα της ΕΣΣΔ, ήταν ο ηθικός αυτουργός για τις καταστάσεις που διακωμωδεί η ταινία, με τις διαμάχες των επίδοξων διαδόχων του, που μετέρχονται τα πάντα για να επικρατήσουν. 
Και μόνο το ιστορικό γεγονός, ότι η θέση του (ως «γενικού γραμματέα» του κόμματος) έμεινε κενή επί τέσσερις μήνες για να καταληφθεί από τον Νικήτα Χρουτσώφ, που όμως ονομάστηκε «πρώτος γραμματέας» (αντί «γενικός»), δείχνει ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο για τη διαδοχή του.
INFO
Προβάλλεται από 8/3/18
Είδος: Βιογραφική / Κωμωδία
Σκηνοθεσία: Αρμάντο Ιανούτσι 
Παίζουν: Τζέφρι Τάμπορ, Στιβ Μπουσέμι, Πάντι Κόνσινταϊν, Σάιμον Ράσελ Μπιλ
Σύνοψη: Τη νύχτα της 2ας Μαρτίου του 1953, ο άνδρας που φοβάται ολόκληρο το ρωσικό έθνος, πεθαίνει. Ο Τζόζεφ Στάλιν, ο στυγερός δικτάτορας και ανελέητος τύραννος παθαίνει ένα τρομαχτικό εγκεφαλικό επεισόδιο και αφήνει τον μάταιο τούτο κόσμο, αλλά και την πολυπόθητη θέση του ως Γενικός Γραμματέας της ΕΣΣΔ. Όλοι όσοι τον περιστοίχιζαν, από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα και τον έμπιστο πολιτικό, μέχρι τον Αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών αλλά και τον ίδιο του το γιό, όλοι μάχονται για να κληρονομήσουν την υπέρτατη εξουσία του. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί και θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να την κατακτήσουν.
Διανομή: Odeon