4/1/18

Μικρόκοσμος – Downsizing

Πρόκειται για μια περιπέτεια «ήπιας επιστημονικής φαντασίας» με πρωταγωνιστή έναν καθημερινό άντρα που του δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσει ουσιαστικά τη ζωή του με τους δικούς του όρους, με φόντο μια μελλοντική κοινωνία, με περιβαλλοντικά προβλήματα που υποφέρει από υπερπληθυσμό και ανθρωπιστική κρίση εξαιτίας της μετανάστευσης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην ταινία ακούγονται αγγλικά, βιετναμέζικα, σέρβικα, ισπανικά, νορβηγικά, κορεάτικα, φιλιππινέζικα, αραβικά, γαλλικά… και ελληνικά ενώ υπάρχει  ακόμα και η νοηματική γλώσσα.

Ο Αλεξάντερ Πέιν (γνωστός για τις ταινίες «Πολίτης Ρουθ», «Η εκλογή», «Σχετικά με τον Σμιντ» «Πλαγίως», «Οι απόγονοι» και «Nebraska») έχει γυρίσει μια αλληγορική σάτιρα της σύγχρονης αμερικανικής, πολυπολιτισμικής και καταναλωτικής κοινωνίας. Έχει καταφέρει δε, να ξεφύγει από τα κωμικά στοιχεία που έχουν καθιερώσει στο παρελθόν ταινίες σχετικές με τη συρρίκνωση ανθρώπων. 
Συνολικά, έχουμε μια ταινία που έχει ανάλαφρες στιγμές, πολλή δόση παραλογισμού, αρκετό συναίσθημα όσο μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης, πρωτότυπη και με έξυπνα εφέ που σε κρατά καθηλωμένο. Γεγονός, στο οποίο συμβάλλουν και  οι ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστών του.
Στη διεύθυνση της επιτυχημένης φωτογραφίας, βρίσκεται ο Φαίδων Παπαμιχαήλ μόνιμος πλέον  συνεργάτης του Αλεξάντερ Πέιν  από την εποχή της ταινίας «Πλαγίως».
INFO
Προβάλλεται από 4/1/18
Είδος: Επιστημονικής φαντασίας / Κοινωνική
Σκηνοθεσία: Αλεξάντερ Πέιν
Παίζουν: Ματ Ντέιμον, Κριστόφ Βαλτς, Κρίστεν Γουίγκ, Χονγκ Τσάου
Σύνοψη: Στο μέλλον, οι άνθρωποι, χάρη σε έναν Νορβηγό επιστήμονα, έχουν τη δυνατότητα να συρρικνώνουν τον εαυτό τους. Έτσι, οι συρρικνωμένοι άνθρωποι θα ζούν σε μικρές πόλεις, τρέφονται λιγότερο, πιάνουν λιγότερο χώρο, δημιουργούν λιγότερα σκουπίδια και γενικά η δική τους ζωή κάνει πολύ καλό στην ανθρωπότητα. Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα πλεονεκτήματα του μικρόκοσμου, ο Πολ αποφασίζει να συρρικνωθεί μαζί με τη σύζυγό του προκειμένου να μειώσουν τα τεράστια έξοδα διαβίωσης που συνεπάγεται μια ζωή σε κανονικό μέγεθος. Μόνο που μια μικρότερη σε μέγεθος κοινωνία, δεν παύει να είναι μια κανονική κοινωνία με κανονικούς (αν και μικρότερους –σε μέγεθος- ανθρώπους) και άρα δεν παύει να έχει κι αυτή τα προβλήματά της.
Διανομή: UIP