11/1/18

The Post: Απαγορευμένα μυστικά - The Post

Μια ταινία για τη σωστή ερευνητική δημοσιογραφία βασισμένη σε αληθινή ιστορία: Το Μάρτιο του 1971, ο ρεπόρτερ των Νιου Γιορκ Τάιμς,  Νιλ Σίχαν, πέτυχε τεράστια πρόσβαση σε μια μυστική έκθεση 7.000 σελίδων, γεμάτη απόρρητες κυβερνητικές πληροφορίες.

Το έγγραφο, που προετοιμάστηκε αρχικά κατόπιν εντολής του τότε Υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Μακναμάρα το 1967, είχε τον τίτλο: «Η Ιστορία των Αποφάσεων που πάρθηκαν από τις Η.Π.Α. στο Βιετνάμ, 1945-66». Η έκθεση εκείνη και τα περιεχόμενά της έχουν τεράστιο αντίκτυπο μέχρι και στην πολιτική του σήμερα. Σύντομα απόκτησε παγκοσμίως φήμη ως οι «Φάκελοι του Πενταγώνου» και αποκάλυψε μια σκοτεινή αλήθεια: μεγάλα και σοβαρά μυστικά και απάτες για τον θανατηφόρο πόλεμο στο Βιετνάμ πέρασαν από τέσσερις προεδρικές θητείες: από τον Τρούμαν στον Αϊζενχάουερ, τον Κένεντι και τον Τζόνσον. Τα έγγραφα αυτά, αποκάλυψαν ότι καθένας από τους προέδρους αυτούς είχε παραπλανήσει επανειλημμένα τους πολίτες σχετικά με τις επιχειρήσεις των Η.Π.Α. στο Βιετνάμ και ότι ακόμη και όταν η κυβέρνηση υποστήριζε ότι επιδίωκε ειρήνη, πίσω από τα παρασκήνια, ο στρατός και η CIA επεκτείνονταν κρυφά και σταθερά στον πόλεμο.  
Όλη η ένταση του φιλμ, συγκεντρώνεται γύρω από τον αγώνα της δημοσίευσης των Φακέλων του Πενταγώνου, αλλά και από τους χαρακτήρες που διαμορφώνονται γύρω από μια συνεργασία που αποδεικνύει ότι κάποιες φορές, όταν οι άνθρωποι δουλεύουν σαν σύνολο, τα ταλέντα τους αναδύονται στην επιφάνεια περισσότερο και το αποτέλεσμα είναι πιο πολύ ικανοποιητικό. 
Η σφιχτή σκηνοθεσία του Στίβεν Σπίλμπεργκ αναδεικνύει τη σπουδαία συμμαχία των Γκράχαμ και Μπράντλι, που έγινε και στην πραγματικότητα και αυτό χάρη και στις ερμηνείες των δύο σπουδαίων ηθοποιών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόσθετο δέος στο θεατή.
INFO
Προβάλλεται από 11/1/18
Είδος: Βιογραφική / Δράμα / Θρίλερ
Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ 
Ηθοποιοί: Τομ Χανκς, Μέριλ Στριπ, Άλισον Μπρι, Σάρα Πόλσον, Κάρι Κουν, Ντέιβιντ Κρος, Μπρους Γκρίνγουντ, Τρέισι Λετς, Μπομπ Όντενκιρκ
Η ταινία αφηγείται την ιδιαίτερη συνεργασία ανάμεσα στην πρώτη γυναίκα εκδότη εφημερίδας, Κέι Γκράχαμ (Μέριλ Στριπ), και στον άτεγκτο συντάκτη Μπεν Μπράντλι (Τομ Χανκς), στην προσπάθεια τους να αποκαλύψουν και να δημοσιεύσουν ένα τεράστιο σκάνδαλο από κυβερνητικά μυστικά τριών δεκαετιών και τεσσάρων Αμερικανών Προέδρων. Οι δυο τους καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους, προκειμένου να ρίξουν φως σε κρυμμένα μυστικά του κράτους, θέτοντας όμως σε κίνδυνο τόσο τις καριέρες τους, όσο και την προσωπική τους ελευθερία.
Διανομή: Odeon