9/2/18

Σεργκέι Αϊζενστάιν: 70 χρόνια από το θάνατό του

Ο ιστορικός κινηματογράφος τέχνης «Αλκυονίς» τιμώντας την επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατο του Σεργκέι Αϊζενστάιν (11-2-1948), διοργανώνει ένα ειδικό αφιέρωμα στην μνήμη του πρωτοπόρου και ιδιοφυούς σκηνοθέτη, που επηρέασε την κινηματογραφική αισθητική μεγάλων σκηνοθετών όπως των  Όρσον Γουέλς, Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Φράνσις Φορντ Κόπολα το οποίο θα διαρκέσει από 12 μέχρι 14 Φεβρουαρίου 2018.
Το αφιέρωμα αποτελείται από επτά ειδικές προβολές των αριστουργηματικών ταινιών του μεγαλοφυούς σκηνοθέτη: «ΑΠΕΡΓΙΑ», «ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ», «ΟΚΤΩΒΡΗΣ» και «ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ» και μία προβολή της ταινίας «ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ» με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους διεθνούς φήμης μουσικούς, Τηλέμαχο Μούσα και Δημήτρη Βασιλάκη.
Πρόγραμμα προβολών: 

Δευτέρα 12/2/2018  14:00 «Γενική Γραμμή» / 16:00 «Οχτώβρης» / 20:00 «Θωρηκτό Ποτέμκιν» με συνοδεία ζωντανής μουσικής από τους διεθνούς φήμης μουσικούς, Τηλέμαχο Μούσα και Δημήτρη Βασιλάκη / Είσοδος: 5 Ευρώ (3 Ευρώ για ανέργους)
Τρίτη  13/2/ 2018 14:00 «Απεργία» και 16:00 «Θωρηκτό Ποτέμκιν»
Τετάρτη 14/2/ 2018 14:00 «Οχτώβρης» και 16:00 «Γενική Γραμμή»
Είσοδος για κάθε ταινία: 2 Ευρώ
 Ποιος είναι ο Σεργκέι Αϊζενστάιν (1898-1948) 
Ο Σεργκέι Μιχαΐλοβιτς Αϊζενστάιν, ήταν μία κινηματογραφική ιδιοφυΐα. Ρώσος σκηνοθέτης, θεωρητικός της τέχνης και ένας από τους πρωτοπόρους του σοβιετικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου, ο κορυφαίος του μοντάζ των επαναστάσεων. 
Θεωρείται δικαιολογημένα απ' όλους τους θεωρητικούς του κινηματογράφου ως ένας από τους σημαντικότερους (ίσως ο σημαντικότερος) σκηνοθέτης στην ιστορία της 7ης τέχνης, κυρίως λόγω των καινοτομιών που εισήγαγε στη φιλμική γραφή και το μοντάζ. Σκηνοθέτησε την πρώτη «έγχρωμη», μερικώς, ταινία.
Έχει πει: 
«Ο κινηματογράφος η μία και μοναδική τέχνη που ενώνει όλες τις άλλες» 
«Η διαλεκτική αρχή του δυναμισμού, το γεγονός ότι το Είναι αποτελεί ένα συνεχές προτσές αλληλεπίδρασης δυο αντίθετων τάσεων, βρίσκει εφαρμογή στην τέχνη μέσα από τη σύγκρουση. Η σύγκρουση αποτελεί θεμελιακή αρχή για την ύπαρξη του έργου τέχνης και κάθε καλλιτεχνικής μορφής»  
«Το επάγγελμα του σκηνοθέτη κινηματογραφικών ταινιών μπορεί και πρέπει να είναι τόσο σημαντικό και πολύτιμο ώστε κανένας άνθρωπος που αγωνίζεται γι' αυτό να μην μπορεί να αγνοήσει οποιαδήποτε γνώση που θα τον κάνει καλύτερο σκηνοθέτη ή άνθρωπο». 
Πέρα από κινηματογραφικός σκηνοθέτης, ο Σεργκέι Αϊζενστάιν, υπήρξε και θεατρικός, ανεβάζοντας στη Μόσχα πολλά έργα, ανάμεσά τους το «Η αυτού μεγαλειότης, η πείνα», «Μάκβεθ, του Σαίξπηρ», «Σοφός Άνθρωπος, του Οστρόβσκι» και «Μάσκες αερίου», ενώ έγραψε και αρκετά δοκίμια στα οποία αναλύει τα έργα και την τεχνική του και διατυπώνει τις σκέψεις του για την 7η τέχνη.