22/2/18

Ταξιδεύοντας με τον εχθρό μου – Hostiles

Στις αρχές της δεκαετίας του 1890, οι λευκοί (προερχόμενοι από την Ευρώπη) που έχουν κατακλύσει τη βόρεια Αμερική και έχουν ιδρύσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν τη ματαιότητα του πολέμου με τους γηγενείς Αμερικανούς, τους ερυθρόδερμους (άγριους και μη). Ενός πολέμου που δεν έχει νικητές και ηττημένους, αλλά χαμένους και από τις δύο πλευρές. 

Αυτό ακριβώς δείχνει και η ταινία του Σκοτ Κούπερ (Ανίερη Συμμαχία, Crazy Heart), που είναι ένα κλασσικό old fashioned γουέστερν, γυρισμένο με γήινα χρώματα βασισμένα κυρίως σε σέπια απόχρωση για περισσότερη αυθεντικότητα. Το δείχνει δε, μέσα από τους χαρακτήρες των τριών βασικών χαρακτήρων του σεναρίου: του λοχαγού Τζόζεφ Μπλόκερ (τον υποδύεται ο βραβευμένος με Όσκαρ Κρίστιαν Μπέιλ), ενός συνειδητοποιημένου στρατιωτικού, πειθαρχικού και υπάκουου, που ο πόλεμος τον έχει χαράξει, έχει πληγώσει τη ψυχή του, αλλά δεν τον έχει κάνει να χάσει την ανθρωπιά του. Του ετοιμοθάνατου πολέμαρχου των Ινδιάνων Τσεγιέν με το όνομα Κίτρινο Γεράκι (έξοχος ο Ουές Στάντι), ο οποίος παρά την ήττα της φυλής του και την τραγικότητά του, προσπαθεί να σταθεί με αξιοπρέπεια απέναντι στην ταπείνωση που αντιμετωπίζει και της χήρας που έχει χάσει άντρα και τρία παιδιά (την υποδύεται η Ρόζαμουντ Πάικ) και η οποία σώζεται από τους δύο προηγούμενους όταν τη συναντούν στην προδιαγεγραμμένη πορεία τους.
Ταινία χαρακτήρων, λοιπόν, αυτό το παραδοσιακό γουέστερν που μπορεί να φαίνεται αργοκίνητο στην εξέλιξή του, αλλά σκοπεύει σ’ αυτό ακριβώς: να αναδείξει την αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ αυτών των τριών ανθρώπων, που ο καθένας έχει χίλιους λόγους να μισεί τους άλλους δύο, αλλά τελικά όλοι αναγνωρίζουν τη ματαιότητα του πολέμου, των φυλετικών διακρίσεων και του φόβου απέναντι σε κάθε νέα κουλτούρα. Ένα διαχρονικό μήνυμα.
Έξοχο σενάριο, πολύ καλές ερμηνείες, υπέροχη φωτογραφία στις ερήμους του Μεξικού και του Κολοράντο και αργός σκηνοθετικός ρυθμός, δικαιολογημένος για την ανάπτυξη των χαρακτήρων, που είναι και η απόλαυση της ταινίας (Κριτική μου στο myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 22/2/18
Είδος: Γουέστερν / Δράμα
Σκηνοθεσία: Σκοτ Κούπερ
Παίζουν: Κρίστιαν Μπέιλ, Ουές Στάντι, Ρόζαμουντ Πάικ, Σκοτ Σέπερντ, Μπεν Φόστερ, Άνταμ Μπιτς, Τζέσε Πλέμονς, Ρόρι Κοκρέιν
Σύνοψη: Τοποθετημένο στο 1892, το φιλμ αφηγείται την ιστορία του θρυλικού λοχαγού Τζόζεφ Τζ. Μπλόκερ (ο βραβευμένος με Όσκαρ Κρίστιαν Μπέιλ) που, κόντρα στις σθεναρές αντιστάσεις του, συμφωνεί να συνοδεύσει το Κίτρινο Γεράκι (Ουές Στάντι) –έναν ετοιμοθάνατο πολέμαρχο των Ινδιάνων Τσεγιέν– και την οικογένειά του πίσω στη γη τους. Κατά το εξαντλητικό και επικίνδυνο ταξίδι τους από το Οχυρό Μπέρινγκερ, ένα απομονωμένο στρατιωτικό φυλάκιο στο Νέο Μεξικό, προς τα βοσκοτόπια της Μοντάνα, οι μέχρι πρότινος εχθροί συναντούν μια νεαρή χήρα (η υποψήφια για Όσκαρ Ρόζαμουντ Πάικ) της οποίας η οικογένεια δολοφονήθηκε άγρια. Οι τρεις τους πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να καταφέρουν να ξεπεράσουν μια σειρά από κινδύνους: το δύσβατο και κακοτράχαλο τοπίο και τους εχθρούς που θα συναντήσουν στον δρόμο τους. Το «Ταξιδεύοντας με τον Εχθρό μου» είναι μια ιστορία όχι για την απόσταση που διανύεις ή τις μάχες που δίνεις, αλλά για το ταξίδι προς τον σεβασμό, τη συμφιλίωση και τη συγχώρεση.
Διανομή: Odeon