1/2/18

Ο άνδρας που έριξε τον Λευκό Οίκο - Mark Felt: The man who brought down the White House

Οι παλαιότεροι, που έχουν ζήσει τα χρόνια που ο Νίξον παρακολουθούσε κρυφά τις συνεδριάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος στις ΗΠΑ και η δράση του αυτή αποκαλύφθηκε από δύο δημοσιογράφους της εφημερίδας Washington Post, θα βρουν σ’ αυτή την ταινία του Πίτερ Λάντσμαν νέα ιστορικά στοιχεία που της δίνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. 

Οι υπόλοιποι, που ίσως ήταν αγέννητοι εκείνη την εποχή (μιλάμε για αρχές της δεκαετίας του ’70) θα πρέπει προηγουμένως να έχουν δει την ταινία «Όλοι οι άνθρωποι του Προέδρου» (1976 - All the President’ s men) του Άλαν Πάκουλα με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Ντάστιν Χόφμαν για να καταλάβουν ποιος είναι ο Μαρκ Φελτ, ο και «Βαθύ Λαρύγγι» αποκαλούμενος, επειδή με αυτό το ψευδώνυμο έδινε από το τηλέφωνο πληροφορίες στους δυο δημοσιογράφους. 
Επίσης, καλό είναι να έχουν δει προηγουμένως και το πρόσφατο «The Post: Απαγορευμένα μυστικά» (2017) του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον Τομ Χανκς και την Μέριλ Στριπ, για να καταλάβουν πως λειτουργούσε τότε η εφημερίδα Washington Post και να καταλάβουν στο τέλος της ταινίας, γιατί ο Μαρκ Φελτ την επέλεξε για να αποκαλύψει στοιχεία από τις παρακολουθήσεις που έκανε το FBI υπέρ του Νίξον και εις βάρος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Η ταινία «Ο άνδρας που έριξε τον Λευκό Οίκο» εστιάζει κυρίως στο χαρακτήρα του Μαρκ Φελτ και τις εξωτερικές πιέσεις που δεχόταν από τη δουλειά του, καθώς και στις εσωτερικές του συγκρούσεις μέχρι να αποφασίσει να αποκαλύψει τη συνωμοσία που υπήρχε και αργότερα έγινε γνωστή ως «σκάνδαλο Γουότεργκέιτ».(Κριτική μου για το myfilm.gr)
INFO
Προβάλλεται από 1/2/18
Είδος: Βιογραφική / Δράμα
Σκηνοθεσία: Πίτερ Λάντσμαν
Παίζουν: Λίαμ Νίσον, Νταϊάν Λέιν, Τζος Λούκας, Τόνι Γκόλντγουϊν, Μάρτον Kσόκας
Βασισμένη στην αληθινή ιστορία του πιο άγνωστου άνδρα στην Αμερικανική ιστορία, του Μαρκ Φελτ, του δευτέρου σε ιεραρχία αξιωματικού του FBI, ο οποίος χαρακτηρίστηκε ως το «βαθύ Λαρύγγι» ή αλλιώς καρφί στο σκάνδαλο του Watergate. Η ταυτότητα του μυστικού πληροφοριοδότη παρέμεινε για πάνω από 30 χρόνια πηγή συνεχούς δημόσιας περιέργειας και εικασιών μέχρι που το 2005 ο Φελτ αυτοαποκαλύφθηκε μέσω ενός άρθρου στο Vanity Fair. Ενώ το όνομα του έγινε δημοσίως γνωστό για πάνω από μία δεκαετία, λίγοι γνώριζαν την προσωπική και επαγγελματική ζωή του εξαιρετικά ιδιοφυούς και ασυμβίβαστου Φελτ ο οποίος ρίσκαρε και τελικά θυσίασε τα πάντα, συμπεριλαμβανομένων της οικογένειας, της καριέρας και τελικά της ελευθερίας του, για να φέρει στο φως αυτά που γνώριζε. Ο Μαρκ Φελτ μας δείχνει το Watergate όπως δεν το έχουμε δει ποτέ ξανά.
Διανομή: Spentzos Film